Ugrás a tartalomra

2023 Miskolcon a kultúra éve – a színház, a szimfonikusok, a bábszínház, a rockfesztivál és az állatkert is jubilál  

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. március 07. kedd 16:14
A kultúra évének hirdetette meg 2023-at a város vezetése, hiszen kiemelkedő évfordulókat ünnepel Miskolc: a színház 200, a szimfonikus zenekar 60, a diósgyőri rockfesztivál 50, a vadaspark 40, a bábszínház pedig 30 éves idén.  
Fotók: Juhász Ákos

Ünnepi évvé nyilvánítja a város 2023-at, egészen szilveszterig számtalan kulturális eseményt tartogat az esztendő a miskolciak számára – jelentette be kedden Veres Pál polgármester azon a sajtótájékoztatón, amelyen Varga Andrea alpolgármesterrel, Fedor Vilmos, polgármesteri megbízottal és Majorné Bencze Tündével, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjével közösen ismertették a kultúra évének főbb programjait.  
 
2023 a kultúra éve 
 
- Miskolc legendásan híres a kulturális sokszínűségéről, erre büszkék is vagyunk. A már jól ismert, „a kultúra várost épít” szlogen szellemiségében szeretnénk dolgozni ebben az évben is – fogalmazott Veres Pál. - Kiemelkedő évfordulókat ünnepelünk idén, ezekre joggal lehetünk büszkék. Augusztus 24-én lesz 200 éve, hogy itt Miskolcon a kőszínház megnyitotta a kapuit, a mai Magyarország területén az első, a történelmi Magyarország területén a második kőszínház volt az egykori Nagyboldogasszony utcában. Példaértékű az az összefogás, amivel elődeink létrehozták a teátrumot. Ezt méltóképp szeretnénk megünnepelni – hangsúlyozta. Hozzátette, a honi színjátszás nagy alakjára, a dinasztiaalapító Latabár Endrére is emlékezünk, aki öt alkalommal vezette a miskolci színházat, és éppen 150 esztendeje fejezte be földi pályáját.  
 
- Ötven esztendővel ezelőtt, 1973. június 10-én a Diósgyőri Stadionban 20 ezer, az ország minden részéből ide érkezett fiatal előtt vette kezdetét Közép Kelet-Európa első rockfesztiválja, amelyet a rocktörténetírók magyar Woodstockként emlegetnek. Ezzel a város szintén történelmet írt. Novemberben lesz, hogy éppen hatvan esztendővel ezelőtt megalakult a Miskolci Szimfonikus Zenekar, az ország egyik legjobb vidéki szimfonikus zenekara, mely nem csak itthon, hanem külföldön is kivívója minden fellépésén a hallgatóság elismerésének. Harminc évvel ezelőtt megszületett a miskolci bábszínház, és idén augusztusban ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját a Miskolci Vadaspark is. Hát ezért mondjuk azt, hogy 2023 Miskolc életében a kultúra éve. Az idei eseményekkel tisztelegnünk kell az ősök előtt, akik megalapították a színházat, akik ott munkálkodtak a bábszínház, a szimfonikus zenekar, vagy akár a vadaspark létrehozatalánál – jelentette ki Veres Pál.  
 
A polgármester emlékeztetett, kétszáz évvel ezelőtt a színház egy nagy társadalmi összefogás eredményeképp jöhetett létre. - Most, amikor nagyon nehéz időket élünk, igazán nagy szükség arra, hogy összefogjunk. Kérem Miskolc valamennyi közösségét, hogy dolgozzunk együtt, támogassanak bennünket a város kulturális évének méltó megünneplésében. Hiszem azt, hogy a város összefogása, a polgárság ereje képes lesz arra, hogy akár évtizedekre emlékezetes kulturális éve legyen 2023 Miskolc városának – hangsúlyozta a városvezető.  
 

Köszönet a tél hőseinek 
 
Varga Andrea alpolgármester megköszönte a kulturális területen dolgozók munkáját.  
- Nincs még egy magyar város, mely a nemzet kultúrája szempontjából olyan jelentős tettekkel bírna, mint Miskolc, a mi városunk. Én azonban most az események mögött a miskolci emberekről szeretnék szólni, akik létrehozták ezeket, és tették azt, néha rendkívüli körülmények között, hiszen nekik is jár a köszönet – mondta. - De nem csak a múltban fogtak össze a miskolciak, hanem a jelenben is. Összefogtak azért, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között is működjenek a város kulturális intézményei. Olyan kreativitás és tenni akarás van a kulturális terület dolgozóiban, amely példaértékű. Ők ennek a télnek a legnagyobb hősei. Azt, amit most tettek, hiszem, hogy beírták a nevüket Miskolc legendáriumának lapjaira – jelentette ki.  
 
Programok a sokszínűség jegyében 
 
A kultúra évének legfontosabb programjait Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette. Március 15-én, a nemzeti megemlékezéseken kívül családi programokat tartanak a Szent István téren és a Városház téren, délután pedig Deák Bill Gyula és a Kelement Kabátban koncertezik.  
 
Májusban minden hétre jut kulturális esemény: 1-jén ismét a Majális parkban rendezik meg a városi majálist. Vásári forgatag és koncertek (Irigy Hónaljmirigy, Zoltán Erika, Bíborszél, Kék és Narancssárga) is várják a Csanyikba kilátogatókat.  
 
Miskolc város napját nem csak május 11-én, hanem – hagyományteremtő céllal - egy teljes héten át ünnepeljük idén. Az MKK is több napon készül koncertekkel, családi programokkal a belvárosban, 11-én a 30Y zenekar lép majd fel a Szent István téren.   
 
- Tavaly a város napján a Magyar Állami Népi Együttes ünnepi műsorát nézhettük meg, idén egy világhírű hegedű virtuózt hívtunk vendégségbe, aki nagyon szereti Miskolcot, de még ilyen formán nem lépett itt fel. Roby Lakatos lesz Miskolc vendége – ismertette Fedor Vilmos. 
 
A városnapi rendezvényekhez kapcsolódik a Borangolás és a Városjárás is. Idén első alkalommal, a városban több helyszínen rendezik meg a Miskolci Szépkorúak Fesztiválját. A gyereknapot – május 30-án – a Népkertben ünnepeljük, egésznapos programokkal, koncertekkel, családi rendezvényekkel, koncertekkel, bábszínházzal készül az MKK.  

Jubilál a rockfesztivál 
 
A június is kulturális programdömpinget hoz: 9-én nagyzenekaros koncerttel lép fel Majka a Lovagi Tornák Terén. Másnap, június 10-én lesz éppen 50 éve, hogy 1973-ban megtartották az első magyar rockfesztivált. A jubileum alkalmából egynapos fesztivált szervez a Miskolci Kulturális Központ a Lovagi Tornák Terén.  

- A 73-as fesztivál résztvevői közül többen is itt lesznek a rendezvényen. Érkezik hozzánk a P Mobil, LGT dalokat játszik a Zenevonat formáció, és vendégül látjuk Karácsony Jánost és Solti Jánost is. Tátrai Tibor zenekara, a Godfather, valamint a Török Ádámmal kiegészülő Mini-Artür is zenél a fesztiválon. A régi nagyok mellett a mai fiatalok kedvencei is fellépnek: Ivan and The Parazol, Péterfy Bori és a Love Band, és a Bohemian Betyars is muzsikál majd – tájékoztatott Majorné Bencze Tünde.  
 
Fedor Vilmos hozzátette, a rockfesztiválhoz kapcsolódva, június 9-én a Városháza aulájában rocktörténeti kiállítást rendeznek, amely nem csak Diósgyőrről szól, hanem azokról a nagyszabású rockfesztiválokról is, amiket határon belül és kívül szerveztek. Ezzel összefüggésben lesz egy nemzetközi rocktörténeti konferencia is, amelynek a Városháza Díszterme ad otthont.    

Június utolsó hétvégéjén második alkalommal rendezi meg az MKK Miskolcon a Hangszínhely fesztivált. A képzőművészeti fesztivált a Miskolci Galériával együttműködve valósítják meg. A Lovagi Tornák Terén júliusban egyebek mellett Dumaszínház és operett előadás is várja majd a szórakozni vágyókat, de a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan Gasztroplaccal is készül az MKK egész nyáron. Idén kétnaposra bővül a Dixie Fesztivál, július 21-22-én rendezik majd meg.  
 
Augusztusban szuperkoncertnek ad otthon a Lovagi Tornák Tere: Dzsudló és Azariah közösen lépnek fel 11-én. Augusztus 19-én, a Városház téren ismét a boroké és a gasztronómiáé lesz a főszerep: idén is megrendezik ugyanis a Bükki Boros Napot, ahol ezúttal is kihirdetik a polgármester borát. Augusztus 20-án az ünnepi programok után koncertek várják a Szent István térre kilátogatókat.  

- Tavaly nagy sikerrel valósult meg a Szinva Örökség Napok, melyet idén szeptember 8-án és 9-én rendezünk meg. A város több pontján fogunk színpadokat felállítani, és egésznapos programokkal várjuk a miskolciakat. Decemberben adventi vásárra készülünk, az évet a Szent István téren a Kowalski meg a Vega szilveszteri koncertje zárja majd – összegzett Majorné Bencze Tünde.  
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!