Ugrás a tartalomra

24 órás segítség a várostól az ingyenes zöldszámon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 08. szerda 09:49
A MIÖR gondoskodik a segítséget kérő idősekről, a járványügyi karanténban lévőkről, a játszóterek felügyeletéről és a bevásárlási időszak betartásáról. A M.A.M.I. önkénteseknek szóló program kezdeti koordinálását is ők végzik.
rendészek idősek
Fotó: Mocsári László

A hét minden napján huszonnégy órában lehet hívni a 06 80 46 00 46-os telefonszámot. A Miskolci Önkormányzati Rendészet segítségét bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és csekkfeladásban kérhetik a betelefonálók.

– Nincs jogszabályi kötelezettségünk segíteni a hetven év alattiaknak, de volt már példa arra, hogy hatvan- vagy akár negyvenéves lakos kérését teljesítettük, ha ő olyan helyzetbe került, hogy ezt mástól nem kérhette – fogalmazott Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője. – Ha sürgős esetek jönnek be a hetven év felettiek ellátásában, akkor a többi kérést továbbítjuk a MESZEGYI felé, akik megpróbálják segíteni a hetven év alattiakat is.

rendészek idősek

A bolt látogatásának rendje a MIÖR-re is vonatkozik, ezért egy olyan rendszert alakítottak ki boltokkal és gyógyszertárakkal, hogy ne sértsék meg a szabályokat. – A kollégák a hátsó ajtón átadják a listát, majd miután a boltosok vagy gyógyszerészek összeszedték a tételeket, kiadják a csomagot a rendészeknek, blokkal, visszajáróval együtt. Ezzel mennek vissza munkatársaink a segítségkérőhöz, akivel elszámolnak, s ezt papíron is rögzítik. A miörösök a vásárlás értékét elkérik, de magáért a bevásárlásért nem számolnak fel plusz költséget.

A munkatársak kék egyenruhát viselnek, a mezőőrök pedig zöldet, ők is segítenek ebben a feladatellátásban. Rajtuk kívül még a közterület-felügyelők is ebben dolgoznak.

Naponta változó lehet az ellátással foglalkozók száma, hiszen ez függ a betelefonálásoktól, jelenleg húsz-harmincan gondoskodnak az idősekről. A telefonszolgálaton hatan-nyolcan vannak általában. Március 17-étől mostanáig hatszázhuszonhatan telefonáltak be, közülük négyszázötvenheten hetven év felettiek és százhatvankilencen hetven év alattiak voltak.

rendészek idősek

– Sokan nem tudnak még erről a lehetőségről, ezért előfordult már, hogy akihez kimentünk, éppen ő mutatott rá egy másik ajtóra, hogy oda is érdemes lenne benéznünk. Ezeknek a kéréseknek is eleget teszünk.

Ha melegétel megrendeléséről van szó, azt a MIÖR továbbítja a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. felé, akik kihordják majd a reggelit, ebédet, vacsorát. Ezért is fizetni kell.

A kutyatulajdonosoknak is érkezett támogatás, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület ugyanis felajánlotta segítségét a kutyasétáltatással kapcsolatban. Erről ezen az oldalon olvashatnak bővebben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!