Ugrás a tartalomra

37 milliárdos fejlesztés jut Borsodnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 13. szerda 16:47
Borsod-Abaúj-Zemplén is részesül az Igazságos Átmenet Alapból. A megye 37 milliárdos támogatást kaphat a forrásból.

Heves és Baranya mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megye is részesülhet az Igazságos Átmenet Alapból. A program célja, hogy azokat a régiókat segítsék, amelyek a környezet- és klímabarát átállás folyamatában gazdasági-foglalkoztatási szempontból a leginkább sérülékenyek.

Fotók: Parai Roland

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a klímaváltozás aktualitására, az extrém időjárási helyzetek – erdőtüzek, árvizek – egyre gyakoribb előfordulására hívta fel a figyelmet. Kiemelte: fontos, hogy a klímabarát átállás során az árak ne szálljanak el, és az energiaellátás is biztosítva legyen.

– Eredetileg Heves és Baranya megye szerepelt a programban, de az Innovációs és Technológiai Minisztériumban úgy láttuk, Borsod-Abaúj-Zemplén is érintett, így részesül a 103 milliárdos forrásból, 37-et kap – tette hozzá.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, a bányászat és a kohászat fogalma összeforrott a megyével, így ezeken a területeken is akad teendő.

– Ez a forrás lehetőség arra, hogy életminőséget tudjunk javítani, szerkezetet váltani, foglalkoztatást bővíteni oly’ módon, hogy a zöld megoldások és a klímasemleges politika, gyermekeink, unokáink tisztább jövője felé tudjunk elmozdulni. Cél a korszerűtlen fűtési megoldások kivezetése, hogy a környezet tisztább és jobb legyen.

A támogatás többek között munkahelyteremtésre- és megtartásra, zöldgazdasági diverzifikációra, a lakossági széntüzelés környezetkímélő átalakítására, a bányaterületek alternatív utóhasznosítására, zöld közösségi közlekedésfejlesztésre is fordítható.

Az Európai Unió által létrehozott alap a következő hétéves költségvetési ciklusban lesz elérhető. A források a jövő év elején jelennek majd meg pályázati kiírás formájában.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!