Ugrás a tartalomra

Akkor és most... – a Déryné utca

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 04. vasárnap 09:03
A XIX. század elejének összeírásaiban még Nagy-Boldog Asszony utcánk neve a század végére (1890–1895) Deák Ferenc lesz, majd a XX. század közepétől viseli a színésznő, Déryné nevét.

A „Magyar Királyi Állami Fiú Felsőkereskedelmi Iskolát” (ma a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Technikuma) az egykori kamarai titkár, majd polgármester, Szentpáli István építtette, ő jelölte ki a helyét annak az intézménynek, amelynek tanára is volt. Az iskola melletti földszintes épületben Palóczy László leánya, Judit lakott férjével, Dominkovits Lajossal. Napjainkban bankként működik. A két épület közötti egykori patakmedret parkosították.

Fotó: Mocsári László

A kép jobb oldalán található földszintes épület már túl van a Pece medrén, a mai Hősök tere akkor még beépített területén állt. A korabeli címtár szerint Kaffka Margit nagyapja, Kaffka Ignác kúriai bíró lakott itt, napjainkban parkoló található a helyén. A képeslap középpontjában a minorita templom áll, melynek teljes felújítása 2021 februárjában kezdődött el, az új felvételen az állványok a fa takarásában is láthatóak.

(Dobrossy István/Tajthy Ákos szövege és Sáfrány Gy. József képeslapja, Mocsári László fotója)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!