Ugrás a tartalomra

Akkor és most…: A Földes Ferenc Gimnázium

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 13. vasárnap 15:39
A Földes Ferenc Gimnázium épülete eredetileg a Miskolci Katolikus Fiúgimnázium otthona volt, mely 1922-től felvette Fráter György nevét.
Sáfrány Gy. József képeslapja

Az impozáns iskolaépület 1910 és 1911 között épült fel Orczy Gyula tervei alapján. A XX. század viharai otthagyták nyomukat a létesítményen, mely mindkét világégés alatt hadikórházként üzemelt, a másodikban bombatalálat is érte. A Fráter 1945-ben költözött vissza, itt érte az államosítás 1948-ban. 1949-ben az oktatási intézmény az Evangélikus Tanítóképző Intézet épületébe költözött, mivel a Minisztertanács döntése szerint a létesítményben alakult meg a Nehézipari Műszaki Egyetem.

Fotó: Mocsári László

A középfokú oktatás csak 1952 után folytatódott e falak között, akkor már a Földes Ferenc Gimnáziumban, amely a Fráter és a Mikszáth Kálmán (vagyis a korábbi református Lévay József) Gimnázium összevonásával jött létre. Az iskola 1956-ban, a forradalom alatt rövid időre Széchenyi István nevét viselte, ezt leszámítva azóta is Földes néven működik; az intézmény elnevezéséhez Miskolc közössége is ragaszkodik. A rendszerváltozás után a Fráter és a Lévay is újraindult, előbbi a Városház téren, utóbbi eredeti, Kálvin János utcai épületében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!