Ugrás a tartalomra

Hatástalanították az Y-híd építésénél talált bombát

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 26. péntek 10:27
Sikeresen hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei a Miskolcon szerdán előkerült világháborús légibombát.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a bomba éles gyújtószerkezetét a helyszín közelében megsemmisítették. A bombatestet pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják későbbi megsemmisítésre.

Délben érkezett a honvédség tűzszerész ügyeletére a rendőrségi bejelentés, amely szerint Miskolcon a Vörösmarty Mihály utcai felüljáró bontásakor egy feltételezett robbanótestet találtak. A honvédségi tűzszerészek megállapították, hogy egy 100 kilogrammos, szovjet gyártmányú légibomba került elő, élesített gyújtószerkezettel.

Mocsári László képgalériája

    
A gyújtószerkezet hatástalanítása miatt a rendőrök 200 méteres sugarú körben kiürítették a környéket. Ez 32 épületet és több mint 100 embert érintett.
    
A korlátozásokat mostanra feloldották, az emberek visszatérhettek az épületekbe - közölte a kommunikációs tiszt.

Korábban írtuk: 

Szerda délelőtt bombát találtak a munkások az Y-híd építésénél. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) értesítése szerint délelőtt 10 óra körül a Vörösmarty utca és a Lenke utca találkozásánál töltésbontási munkálatokat során került a felszínre a bomba. A kivitelező azonnal értesítette a rendőrséget, akik a tűzszerészek kiérkezéséig őrizték a helyszínt.

Fotó: M-Kiss Judit

A munkálatokat ezen a területen felfüggesztették: a megfelelő biztonsági kör kialakítását követően a bombát hamarosan hatástalanítani fogják. Ezt a műveletet a Magyar Honvédség tűzsszerésze végzi. Információink szerint egy nagyjából 100 kilogrammos szovjet szerkezetről van szó.

 A rendőrök elkezdték a biztonsági zóna kialakítását. A helyszínt kétszáz méter sugarú körben kiürítik: a zónán belül a lakókat is evakuálják.

További hírek

Olvasnivaló