Ugrás a tartalomra

Aláírta az új katatörvényt Novák Katalin

Telex.hu
Utoljára módosítva
2022. július 18. hétfő 19:06
Aláírta Novák Katalin köztársasági elnök a módosított katatörvényt, így eldőlt: szeptembertől több százezer katázó térhet át más adózási nemre vagy hagyhat fel a tevékenységével. Korábban az MSZP és a Jobbik is arra kérte a Novákot, hogy küldje vissza a parlamentnek a törvényjavaslatot, ő azonban nem élt ezzel a jogával. Ettől függetlenül az ellenzéki pártok – és akár az érintettek is – még az Alkotmánybíróság elé vihetik a jogszabályt, amelyet korábban többen is a jogbiztonságot sértőnek találtak.

Novák Katalin államfő Facebookon jelentette be, hogy aláírta a törvényt. A köztársasági elnök szerint „olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható.”

Novák Katalin „érzékelte” ugyanakkor a törvényt övező felháborodást, ezért megbeszélést folytatott a – eközben hétfőn a parlamentben meg nem jelent, eddig a kritikákra érdemben nem reagáló – kormányfővel és a kormány tagjaival és ígéretet kapott arra, hogy „a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.”

Novák azt is írta: „Rendkívüli időket élünk. A háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja hétköznapjainkat. Rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség. Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.”

(Címlapkép: Novák Katalin a parlamentben, Archív; Fotó: MTI)

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!