Ugrás a tartalomra

Alakszai Vezet, Veres hamisít!

Miskolci Napló
Utoljára módosítva
2019. október 03. csütörtök 17:53
A Miskolci Napló által megszerzett, szeptemberben készült reprezentatív közvéleménykutatási adatok szerint a biztos szavazók körében Alakszai Zoltán tíz százalékkal vezet Veres Pál előtt. A Fidesz-KDNP jelöltje 55, míg Veres Pál 45 százalékon áll. Az adatok hitelességét a felmérést készítő Závecz Research igazgatója, Závecz Tibor is megerősítette lapunknak. Közvélemény kutatási háború tört ki Miskolcon az utóbbi napokban. Ellenzéki hírportálokon jelent meg hamis adat a jelöltek támogatottságáról. A Velünk a Város egyesület fölényesen vezet a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben Miskolcon - írták. A Závecz Research igazgatója helyreigazítást kért a portáloktól melyben azt írta: - „A cikkben szereplő adatok és állítások teljes mértékben hamisak”.

Závecz Research: Alakszai – Veres: 55 – 45
A Miskolci Napló megszerezte a Závecz Research által szeptemberben, Miskolcon készített reprezentatív közvélemény kutatási adatokat. Ebből kiderül, hogy az összes megkérdezett körében Alakszai Zoltán a Fidesz-KDNP jelöltjének támogatottsága 38 százalék, míg Veres Pál az ellenzék jelöltje 31 százalékon áll. Pakusza Zolán (Mi Hazánk Mozgalom) 5, míg Kopcsó Gábor (Új Lendület Miskolcért) 2 százaléknyi voksra számíthat.
A biztos szavazó jelöltválasztók körében tíz százalék a különbség a Fidesz-KDNP jelöltjének javára. Alakszai Zoltánra a megkérdezettek 55, míg Veres Pál összellenzéki jelöltre a választók 45 százaléka adná szavazatát. 

Közvélemény kutatási háború
Először a Velünk a Város Egyesület kampánykiadványában jelent meg az a grafikon, amely azt sugallja, hogy közvélemény kutatási adatok alapján, Miskolcon a Fidesz-KDNP támogatottsága mindössze 30 százalék, míg az ellenzék 37 százalékon áll. Kísérő szövegként pedig az oldalon az szerepel „Miskolc nem a Fideszé”, illetve felsorolják az egyesületet tömörítő pártokat és hozzáteszik: - „Ha mind elmegyünk szavazni, ősszel visszaadjuk Miskolcot a Miskolciaknak.”
Az ellenzéki hírportálok még ennél is tovább mentek. Az eszakhirnok.hu oldalon már ezzel a címmel jelentek meg a diagramok: „A Fidesz éppen szív Miskolcon”. A portál pedig a cikkben azt írja: - „Közel tíz százalékkal vezet a Velünk a Város egyesület és az ellenzéki összefogás Miskolcon. Legalábbis erről számol be a legutóbbi Závecz mérés.”
 

A Závecz Research igazgatója helyreigazítást kért a hírportáloktól. 
„2019. szeptember 22-én a miskolci borsod24.com és eszakhirnok.com portálokon a ZRI Závecz Researchre hivatkozva jelentek meg közvélemény-kutatási adatok. Közlöm, hogy a cikkekben szereplő adatok nem felelnek meg a valóságnak, Ilyen eredményekre jutó felmérést cégem nem végzett Miskolcon. A cikkben szereplő adatok és állítások teljes mértékben hamisak, azok – egyébként nem is a legutóbbi - országos közvélemény-kutatásnak az összes megyei jogú városra vonatkozó átlagai, amelyeket semmiképpen nem lehet a Velünk a Város Egyesület és a Fidesz miskolci eredményeivel azonosítani. Az említett portáloktól helyreigazítást kértem.  – írta Závecz Tibor.


A Velünk a Város kiadványa is hibázott
Závecz Tibor telefonos megkeresésünkre elmondta: - A Velünk a Város kampánykiadványában megjelentekkel is baj van. Az újság ugyanis azt érzékelteti, mintha az ott megjelent adatok Miskolcra is igazak lennének, pedig ez nem így van. 
A diagramok alá írt szöveg: „Legfrissebb Závecz RI mérés a Fidesz és az ellenzék támogatottságáról a megyei jogú városokban” ugyanis azt sugallja, hogy valamennyi megyei jogú városban így Miskolcon is ez lenne az arány pedig ez nem igaz. - „Ebbe benne van Szeged, Debrecen, - hogy a két ellenpólust mondjam- ez ezeknek az átlaga. Azt mondani, hogy Miskolcon is így van, azt nem lehet ennek alapján. Egyes városokra ez nem áll. Ez az összes megyei jogú városoknak az átlaga” – mondta el Závecz Tibor. Az igazgató hozzátette az lett volna helyes, ha a diagramok alá azt írják: - „az összes megyei jogú város átlagában.”
 

Forrás: borsod24.com

Veres Pál (Függetlenek Szíve Egyesület) 
Elhatárolódunk attól, hogy hibás adatot közölt egy portál – fogalmazott Veres Pál a nagy port kavart Závecz-felméréssel kapcsolatban.
Érdeklődésünkre a polgármesterjelölt azt mondta, hogy információi szerint egy, a HVG-ben megjelent elemzést jelentetett meg a Velünk a Város. A 37 százalékos eredmény az LMP-vel együtt jött ki. Hozzátette: a közvéleménykutató intézet tételesen megnevezte azokat a médiumokat, ahol helyreigazítást kért, és ezek között nem szerepelt egyetlen egy sem az őt jelölő, támogató szervezetek és kiadványaik közül. – Elhatárolódunk attól, hogy hibás adatot közölt egy portál. Sajnálattal tapasztaltuk azonban, hogy összemosták a dolgokat, és hogy én kampányolok hamis adatokkal, ami nem is feltétlenül hamis ilyen értelemben. A kiadványban szerepelek, és nyilván minden az én fejemre hullik vissza, ami a jelölőszervezetben történik. A szerkesztőbizottságnak nem vagyok tagja. Lehet egyébként a közvéleménykutatási számokkal játszani, de a választás fogja majd eldönteni, hogy ki kerül a megfelelő pozícióba. 

Alakszai Zoltán (Fidesz-KDNP): Aki ilyet tesz az fél és erre minden okuk megvan
Alakszai Zoltán szerint egy város irányításához világos programra, értékrendre, és helyi valamint kormányzati szinten is meglévő politikai egységre van szükség. – Az ellenzéki oldalon ezek hiányoznak – mondta, hozzátéve: több morális problémát is észlelhettek már a miskolciak az ellenfélnél. Elég csak arra gondolni, ahogyan reagáltak Kriza Ákos polgármester visszavonulására, a közös értékrend hiányára, vagy éppen a közvélemény kutatási adatok hamisítására. – Aki ilyet tesz, az fél. Erre pedig minden okuk megvan – jelentette ki Alakszai Zoltán.

Kopcsó Gábor (Új Lendület Miskolcért): A választók megtévesztése és hangulatkeltés a közvélemény kutatási adatok manipulálása
Az Új Lendület Miskolcért civil szervezet nem készített közvélemény kutatást a kampányban. - A mi költségvetésünk nem éri el a domináns pártok költségvetését, így mi nem tudtunk közvélemény-kutatást végeztetni – mondta Kopcsó Gábor. Mi a terepmunka során hozzánk visszaérkező visszajelzésekből következtetünk az aktuális állapotokra. Amikor megjelent az összellenzéki összefogás által kiadott anyag, hogy ők állnak 37 százalékon, a Fidesz 30 százalékon, akkor mi mókásan azt mondtuk, hogy ez nagyon jó nekünk, hiszen van matematikai esély arra, hogy mi 33 százalékon legyünk.
A Velünk a Város kampánykiadványában megjelent –és több online hírportál által átvett- grafikonokkal kapcsolatban az Új Lendült Miskolcért civilszervezet polgármesterjelöltje kijelentette: - Ezekkel a számokkal azért nem szép játszani, azért nem korrekt, mert egy ilyen típusú adat bemutatása hangulatkeltésre is rendkívül alkalmas, miközben fals képet mutat. Ezt kifejezetten a választók megtévesztésének tartjuk.

Fülöp József Istvánné (Munkáspárt): Elítélem, hogy hamis adatokkal kampányolnak
A Munkáspárt sem végzett felmérést támogatottságáról. – Én most is, mint minden választás előtt bízom a miskolciakban – jelentette ki a párt polgármesterjelöltje. Hozzátette: - elítéli, hogy hamis adatokkal kampányol Veres Pál csapata.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom): Veres Pálnak kell elszámolnia a hamis közvélemény kutatási adatokkal
Nincs pénzünk közvélemény kutatásokra. Összesen 12 darab plakátom van, még a kampányra sincs pénzünk – jelentette ki Pakusza Zoltán. A Mi Hazánk Mozgalom miskolci polgármesterjelöltje hozzátette: - 2014-ben, amikor majdnem megnyertem az országgyűlési választásokat, akkor sem végeztettünk közvélemény kutatást. Én az elvégzett munkában hiszek. - Amit az elmúlt kilenc évben letettem az asztalra, azt tudom ajánlani referenciaként. A választók majd eldöntik, hogy ez mire lesz elég – tette hozzá. Az ellenzéki összefogás által közzétett közvélemény kutatási adatokkal kapcsolatban Pakusza Zoltán azt mondta: - ezzel Veres Pálnak kell majd elszámolnia a választók felé, ők pedig majd értékelni fogják az októberi szavazáson, hogy ez számukra mit is jelent. 

További hírek

Olvasnivaló