Ugrás a tartalomra

Ami képeslapra illik: Miskolc legszebb pihenőhelyei

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. július 17. vasárnap 13:44
Miskolc nem tökéletes, de vannak részei, amik megközelítik ezt a fogalmat. Mostani cikkünk - mint egy betűkkel szórt túraösvény - ezeken át vezet.
Miskolc kedvenc pihenőhelyei - Horváth Csongor és Mocsári László képgalériája

Nem tudhatjuk, másnak e tájék mit jelent. Üres bányákat, egykori gyárkomplexumok emlékét, belakható iparterületeket vagy cáfolhatatlan számokat egy aláíró íven? Aki azonban ismeri Miskolcot, itt él vagy akár csak a közelben, valószínűleg pontosan tudja, hová, milyen okból érdemes menni. Tudja, hogy Lillafüred a város lombos tüdeje – ha ballonokba gyűjtenék az ottani levegőt, annak országszerte lenne piaca. Hogy a Szinva patak a kék átfogó: a leginkább lokálpatrióta vízfolyás hazánkban, ami nagyjából egyik Miskolc-táblától a másikig tart. Hogy Tapolca a város fürdővízbázisa, Újmassán pedig az ipari történelmünk őrlángja ég, ha már csak képletesen is.

Miskolc nem tökéletes, egyes részek nem valószínű, hogy beférnének a Csodálatos Magyarország kiadvány leginkább ajánlott látnivalói közé. Mégis, aki itt él, az tudja, mit adhat ez a város, látja az épített környezet előbukkanó szépségeit, megtalálja magát a természet csodáiban. Az alábbiakban a szíveknek kedves miskolci pihenőhelyek közül szemezgettünk.

Szépített környezet

A belváros mint turistacélpont mindig színes bemutatótere volt a helyi építészet sokszínűségének. A barokk alapokon nyugvó klasszicista és eklektikus házakkal keretezett Széchenyi még ma is tartja azt a zsongó sétálóutca-jellegét, amit a korábbi generációk szintén jól ismerhettek. Bár az üzletek mára jórészt bevásárlóközpontokba tömörültek - így nem feltétlenül a shoppingszatyrok suhogó hangjai uralják a teret - mégis annyi fontos miskolcikum tömörül néhány száz méteren, hogy továbbra is a város életének egyik legmozgalmasabb pontja a sétáló. A színház monumentális épülete, a Déryné utca és a Szinva terasz, amik a bohém miliőt szállítják vagy a Centrum és a Villanyrendőr, mint a legtöbbször hivatkozott találkozási pontok. A Széchényiről nyílik az egyik legszebb terünk, az Erzsébet tér, amely nemcsak a jelentős épületek miatt, de az avasi templomra futó kilátás okán is esélyes az előbbi címre. Az Avas Szálló egykor káprázatos ívei, amik talán hamarosan ismét ledobják magukról a patyomkin-páncélt. A Miskolc felirat, ami előtt több vaku villant már, mint némelyik fotóstúdióban. Van, ahol pihenni vágyik a lélek: a Vároház tér fái alatt, vagy a virágórát körülölelő padokon ülve hamar szinergiába kerülhetünk Miskolccal.

Persze a belváros nem csupán a sétálóutcából áll. Itt található többek között a történelmi Avas közel 800 pincéjével és számtalan borházzal. Ha itt sétálunk, számos kilátóponton és mesterséges teraszon nézhetünk le a domb lábánál nyüzsgő városra. A felújított Horváth-tető most ismét azt a szerepet töltheti be, amiért egykor létrehozták: hogy élettel teli pontja legyen Miskolc szívcsúcsának. Mellette az Avasi kilátó a város halszemoptikája – ami új távlatokba helyezi a horizontot –, és egyben leggyakrabban használt jelképe is.

A város legnagyobb skanzenje mellett sem érdemes elmenni: Görömböly még mindig őrzi a gazdagabb nagy falvak legjobb ismertetőjegyeit, úgy, hogy 10 perc kocsikázásra van a legbelebb belvárostól. Az ottani pincesor pedig végképp egyedülálló tere Miskolcnak. A Grál Pince alatt futó vájatkomplexum faragott termei a kötelezően megnézendő kategóriába tartoznak: nem csak egy komplett lovagtermet idéznek meg a faragványok, de egy mesebeli erdőt is metszett a kövekbe a megálmodó.

Az Ezüst-tó kincse

Diósgyőr, Tapolca és Lillafüred olyan turistacélpontok, amelyek az ország nyugati részén sem ismeretlenek az emberek előtt, de a helyi lakosság sem szégyelli újra és újra begyakorolni az utcácskák dőlését, a sétányok íveit. Ebben pedig igazából semmi meglepő sincsen. Miskolcnak van lovagvára, közép-európai léptékkel is egyedülálló barlangfürdője, erdei kisvasútja, vízesése, Palotaszállója és olyan hegyi tava, aminek látványa a sokat látott sportkommentátorokat is hosszú másodpercekre megnémította a Tour the Hongrie királyetapján - Winnetou-ék tévedtek, az igazi Ezüst-tó kincse nem valamilyen nemesfém, hanem a panoráma.

Ha pedig már a legszebb kirándulóhelyekről beszélünk, nem maradhat ki a sorból a II. János Pál pápa tér sem, ami a diósgyőriek egyik kedvenc pontja. A tér 2020-ban lépcsőzetes süllyesztést kapott a Szinva patak medre felé, így a zöldterület közvetlen kapcsolatba került a vízfelülettel. Új sétányok is helyet kaptak, ezeket kandeláberek, utcabútorok, évelő virágágyások és egyedi fák színesítik, hirdetve, Miskolcon szinte bárhol bukkanhatunk valami szépre egy-egy hosszabb séta során.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!