Ugrás a tartalomra

Amikor ér ellesni: a városháza informatikáját tanulmányozták a szegediek

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. november 09. szerda 15:14
Hasonló nagyságrendű városról lévén szó a Tisza-partiak azt gyanították: hasznos tapasztalatokat szerezhetnek Borsodban. Szerdán a Miskolc Holding informatikai részlegén hallhattak is az itteni praktikumokról.
Fotó: Juhász Ákos

Debrecenben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének kollégiumában adott elő nemrégiben Ignácz Dávid a városháza informatikai fejlesztéseiről, annak belső működéséről. Miskolc jegyzője akkor és most is rámutatott: a szerződésnyilvántartó rendszerben közel húszezres nagyságrendben található irat, mely dokumentumokat egytől egyig a rendszerfejlesztés segítésével tárolja informatikai rendszerük.

– A szerződés kezdetétől egészen a teljesítési igazolásokig, a számlázásig és a szerződés aláírásáig minden az elektronikus felületen zajlik – világította meg.

A szegedi jegyzőnek akkor olyannyira megtetszettek a miskolci kollégája által felvázolt modellek, hogy elhatározták: az online egyeztetéseken túlmenően sort kerítenek majd egy személyes tudásátadásra is. Szeged gazdálkodási aljegyzőjétől megtudtuk: a szerződések nyilvántartása és a közgyűlési előterjesztések modulja keltette fel leginkább az érdeklődésüket.

Varga Ildikó és Ignácz Dávid. Fotó: Juhász Ákos

Varga Ildikó a miskolci gyakorlatot tanulmányozva megállapította: a folyamatok véghezvitelét ennek révén teljeskörűen nyomon tudják majd követni – magyarán: láthatóvá válik, hogy egy-egy folyamat hol tart; mikor, ki, mit csinált benne; nem utolsósorban a vezető is pontosan láthatja, mit módosított a beosztottja. Sőt, az sem elhanyagolható szempont, hogy lényegesen kevesebb papírral és irattározással állnak majd rendelkezésre a dokumentumok.

A két városházában közös, hogy hasonló népességű települések mindennapjait szervezik meg, továbbá, hogy működésüket próbálják minél inkább racionalizálni, egyszerűsíteni, melyhez számos szoftveres segítséget kérnek és kapnak helyi informatikusaiktól. Mostantól azonban már nem csupán helyiektől. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!