Ugrás a tartalomra

Annyi elvesztegetett év után végre jó gazdája lehet az Avas Szállónak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 07. hétfő 23:07
A Mathias Corvinus Collegium oktató, tehetséggondozó központja lehet az egykori Avas Szálló – ezt Veres Pál polgármester jelentette be közösségi oldalán. A városvezető szerint egy év megfeszített munkája van abban, hogy megszülethet végre az a megállapodás, amely méltóképp rendezi az évtizedeken át magára hagyott, folyamatosan romló állapotú egykor impozáns épület sorsát.

Veres Pál Facebook oldalán jelentette be a hírt, úgy fogalmazott: A több évtizeden át kihasználatlanul álló helyiségekben a tehetséges diákok, fiatalok csiszolhatják majd tovább tudásukat, a szálló termei pedig rendezvényhelyszínként is funkcionálhatnak a nagyközönség és a miskolci polgárok előtt. A Mathias Corvinus Collegium majdani miskolci központja az általános iskolásoktól, a középiskolásokon át, az egyetemi hallgatókig várja majd a tehetséges fiatalokat.

Az egykori Avas Szálló a jövőben bentlakásos kollégiumként és szállodaként is működne, a befektető pedig az előzetes egyeztetések során azt is kész volt vállalni, hogy megőrzi az épület műemléki jellegét, és ennek megfelelően újítja majd fel azt.

Veres Pál a választási kampányban megfogalmazott vállalását felidézve hozzátette: „A miskolciak olyan belvárost szeretnének, amit szívesen megmutatnak az ide érkező vendégeiknek. Az Avas szálló azonban egy olyan szégyenfolt, amit inkább eltakarnánk. Az elmúlt 9 évben képek kerültek az ablakokba és kordon a ház elé. Szerintem a miskolciak ennél többet érdemelnek, Miskolc többet érdemel.”

A polgármester szerint az egykori szállodaépület jelenleg egy olyan nyílt seb, amely ott tátong a főutca közepén, de vállalásának megfelelően most itt a lehetőség begyógyítani ezt a sebet.

Csütörtökön kerül a testület elé az az előterjesztés, amely javaslatot tesz az épület eladására. De nem csupán hirdetni szeretnénk, hiszen egyéves munkánk eredményeként már befektető is van az ingatlan felújítására, hasznosítására, a Mathias Corvinus Collegium. Annyi elvesztegetett év után végre jó gazdája lehet az Avas Szállónak – fogalmazott Veres Pál.

Korona, majd Avas

Az Erzsébet térre néző szállodaépület helyén már az 1800-as évek második felében is hotel állt. Az akkor még Korona Szálló nevű épületet 1893-ban bonttatta le a város, az újat, vagyis a jelenlegit pedig Adler Károly tervei alapján építették fel, a hotel 1894-ben nyitott meg. A létesítmény az államosítástól Kossuth nevét vette fel, 1953-tól hívják Avas Szállónak.

Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Az országos műemléknek számító miskolci Avas Szálló sokáig a belváros büszkesége volt, kálváriája a nyolcvanas években kezdődött és hosszú évtizedek óta tart. A szállodát 1987 decemberében zárták be, a privatizáció éveiben aztán bérlők adták egymásnak a kilincset: az üzemeltetéssel újra és újra megpróbálkoztak, jelentős felújítást viszont egyik sem végzett a szebb napokat is látott szállodán.

Az épületet 1997-ben vásárolta meg a budapesti székhelyű, de olasz érdekeltségű Multicasa Consulting Kft. A szállóépület felújítása ekkor már sürgető volt, de a vállalat erre vállalkozott is: annak idején azt vállalta, hogy két éven belül felújítja azt. Aztán évekig mégsem történt egy kapavágás sem, az egykori Kossuth mozi, illetve a földszinti üzletek egészen 2008-ig üzemeltek. Azért eddig, mert az ekkori városvezetés hosszú tárgyalásokat követően új megállapodást kötött a céggel, ami után megkezdődött az épület felújítása. Akkor úgy tűnt 2011 márciusára az épület eredeti pompájában tündökölhet.

Félbemaradt

Nem így lett, a kivitelező 2010 tavaszán levonult a munkaterületről. Móricz Tibor, a Multicasa akkori ügyvezetőjének korábbi, a minap.hu-nak adott nyilatkozata szerint a jogerős építési engedély módosítása miatt állt le a rekonstrukció.

Arról szintén lapunk számolt be még évekkel ezelőtt, hogy, az akkoriban 2,3 milliárd forintból megvalósítani tervezett felújítás azért akadt el, mert a kivitelezés során eltértek az engedélyezett tervektől.

Az akkor még létező Észak-Magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korabeli vezetője, Paszternák István annak idején azt mondta, bár az építtető nyújtott be módosítási kérelmet, ám ezt a KÖH csak részben fogadta el. Ezt követően fellebbezést adtak be. A tulajdonos 2010 szeptemberében ugyan még bizakodóan nyilatkozott a folytatásról, az épület végül nem készült el az utolsó határidőre sem, a fővárosi örökségvédelmi hivatal ugyanis másodfokon is elutasította a kérelmüket.

Mivel a Multicasa nem teljesítette az utolsó vállalt határidőt sem, a miskolci önkormányzat – akkor már egy újabb városvezetés - beperelte a céget.

Így nézett ki nyáron az Avas Szálló. Juhász Ákos képgalériája

Évek óta pusztult

2012 januárjában aztán hálóval vonták be az akkor már nem is őrzött épületet, végül, mivel az tovább pusztult, 2013-ban az önkormányzat maga kezdte meg az állagmegóvást. Korábban voltak olyan elképzelések is, hogy a főhomlokzat helyreállításában miskolci középiskolások is részt vehetnének, ezek viszont megmaradtak a tervek szintjén.

2015 áprilisában aztán Miskolc visszavásárolta az Avast, azóta próbálják a sorsát megnyugtatóan rendezni. A munkának 2019 októbere után a jelenlegi városvezetés újult erővel vágott neki, Szunyogh László főépítész szerint a műemléknek mindenképpen helye van a jelenlegi városszerkezetben.

További hírek

Olvasnivaló