Ugrás a tartalomra

Április közepétől használhatják az avasiak a földbe süllyesztett hulladéktárolókat 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. március 31. péntek 13:10
A régióban egyedi megoldást jelentő mintaprojekt öt helyszínen indul el az Avason.  
Fotók: Juhász Ákos

Néhány héten belül használatba vehetik az avasi lakótelep lakói a városrész öt pontján létrehozott, földbe süllyesztett hulladékgyűjtő rendszert. A 200 millió forintból megvalósuló mintaprojekt részleteiről Szarka Dénes tájékoztatta lapunkat pénteken. A Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője elmondta: helyszínenként öt, három köbméter űrtartalmú, kétkampós, alsónyílású tartályt telepítenek a gyűjtőpontokra, melyek települési vegyes és szelektív hulladék gyűjtésére szolgálnak. A vízzáró betonaknába elhelyezett tartályok ürítését multiliftes darus járművel végzi majd a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, ami azt jelenti, hogy a rendszer ugyanúgy üzemeltethető, mint egy felszíni szelektív hulladékgyűjtő sziget. 
 
- Az új mintaprogram egyrészt lehetővé teszi egy kulturáltabb, rendezettebb utcakép kialakítását, másrészt a földbe süllyesztett hulladéktárolók nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a rácsokkal körbevett felszíni konténerek. Az új rendszer a guberálás megszüntetésében is fontos mérföldkövet jelenthet, mert a hulladék a földalatti tárolóban teljesen elzártan gyűlik egészen addig, amíg a gyűjtőautókkal ki nem emelik – ismertette Szarka Dénes. – A program része egy szemléletformáló kampány is, aminek szintén nagyon fontos szerepe van, hiszen önmagában a gyűjtőpontok kialakítása nem szünteti meg a szemetelés problémáját. Nyugat-Európában komoly pénzbírságot szabnak ki szemetelésért, Magyarországon viszont még mindig inkább elfordítjuk a fejünket, ha másokat szemetelésen kapunk. Bízunk benne, hogy az új hulladéktárolók reménybeli tisztább környezete arra sarkallja majd a lakókat, hogy ne szemeteljenek – hangsúlyozta az 5-ös számú választókerület önkormányzati képviselője.  

Hozzátette, a felszíni tárolókhoz hasonlóan a földbe süllyesztett tartályokat is egy-egy lépcsőházhoz rendelik hozzá. Ahol a lakóközösség vállalta az új rendszer használatát, a felszíni tároló megszűnik majd, és a felszabaduló területen akár új parkolóhelyek kialakítására is lehetőség nyílik.  
 
Az új hulladékgyűjtő rendszert a Klapka György utcán, a Középszer utcán, a Szilvás utcán, a Nyíri Dániel utcán, illetve a Felsőruzsin körúton alakítják ki, és legkésőbb április 15-ig átadják. 
 

Az új rendszer számos egyéb előnnyel rendelkezik: könnyen kezelhető, a föld alatt lelassul a baktériumok szaporodása és a szagok terjedése. A hulladékgyűjtés biztonságosabb, hiszen a gyűjtőpont éghetetlen, fixen letelepített, tartós és ellenálló az időjárással és a vandalizmussal szemben. A nagy űrtartalom hozzájárul ahhoz, hogy a hulladék a saját súlya alatt préselődjön, így a tartály hatékonyabban használható ki. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!