Ugrás a tartalomra

Április szeszélye a fehér lepel

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 06. kedd 11:33
Áprilisban elő szokott fordulni hóesés, ritkább, hogy meg is marad – árulta el a meteorológus, aki a következő napokra utánpótlást mondott.
Fotó: Juhász Ákos

Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Központjának meteorológusa elmondta, volt már példa arra is, hogy még májusban is esett hó. – Ilyenkor nagyon nagy különbségek tudnak kialakulni hőmérséklet tekintetében. Múlt csütörtökön 25 Celsius-fokos maximumok voltak erős villámtevékenységgel kísért zivatarral. Ezt hétfőn reggel országos fagy követte, ami nappalra maximum tizenöt fokra melegedett fel. Húsvét után pedig néhány centiméter még meg is maradt a hóból, ami reggelre esett. A jelenlegi időjárásunkat egy nagyon intenzív hidegfront okozza, ami sarkvidéki eredetű levegőt szállít nemcsak térségünkbe, hanem egész Európába. A hó és a jég kiterjedése márciusban a legnagyobb az északi sark és félteke felszínén. Efölött nagy mennyiségű hideg levegő alakulhat ki az erős kisugárzás hatására. Ez még áprilisra is megmaradhat. Ebből kaptunk most egy keveset.

Fotó: Barta Róbert

A meteorológus nem biztatott verőfényes tavasszal a következő napokra sem. – Péntek reggelig komoly fagyokra kell számítani, szélcsendesebb helyeken mínusz 5 Celsius-fok alatti hőmérséklet is előfordulhat. Az utolsó hétköznapon indul be majd melegedés a magasban, ami hétvégére akár 15 Celsius-fok feletti hőmérsékletet is hozhat. Addig marad a hűvös-szeles és akár hózáporos időjárás is – összegzett Kovács Attila, aki hozzátette, a reggeli fagyok károsak lehetnek a gyümölcsökre.

További hírek

Olvasnivaló