Ugrás a tartalomra

Apró lépésekkel, de a minél kevesebb akadály a cél 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. október 19. csütörtök 14:04
Miskolc önkormányzata rövidesen felméri a városban működő oktatási intézmények akadálymentességét. A sorozat első állomásaként a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt járták be és körül az érintettek.
Fotó: Mocsári László

A két évvel ezelőtt született Helyi Esélyegyenlőségi Program számos egyéb törekvésén túl a speciális intézmények akadálymentesítésére és fejlesztésére is komoly hangsúlyt fektet. Így az önkormányzat által megfogalmazott célokba illeszkedik az az intézkedési terv is, melynek keretében csütörtök délelőtt a Szeles utcai tagintézményt vizsgálták meg a szakértők, hozzáértők – tudtuk meg Kerek Judit civil és esélyegyenlőségi referenstől a helyszínen.

Mint kiderült: a szakmai műhelyek konzultációjával készített program szellemében az elkövetkező időszakban a fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetek is hangot adhatnak észrevételeiknek a bejárások során. Mindez azért is lehet különösen fontos – mutatott rá a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének elnöke –, mert a rehabilitációs szakmérnökök koncepcióit ilyenkor jelentősen korrigálni tudják javaslataikkal. Gergely István emellett Demeter Attiláné igazgatónak javasolta azt is, alakítsanak ki mozgássérült parkolási lehetőséget az intézmény udvarán.

Szoros együttműködésre van szükség az ingatlant tulajdonló önkormányzat és az intézményt fenntartó Miskolci Tankerületi Központ között – fektette le a helyzetfeltárás elsődleges lépését Varga Andrea. A szakterületért felelős alpolgármester elmondta: habár a hiányosságok kiküszöbölésére az utóbbi időben megfogyatkozott forrás állt a város rendelkezésére, ez nem jelentheti azt, hogy apránként ne lehetne a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely felvetései nyomán a közintézmények egyre égetőbb akadálymentesítési kérdésének ügyében lépéseket tenni.

A bejárás alkalmával a műhely, egyben a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete nevében Barnóczki Gábor, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének vármegyei szervezetétől Sóvári-Bogár Georgina is kifejthette javaslatait.
 

További hírek

Olvasnivaló