Ugrás a tartalomra

Aranycsapat, miniszterelnökök, özvegy Horthyné, Lőrincz L. László - 22 évét ünnepelte a miskolci könyváruház

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 02. péntek 11:55
Veretes a névsora azoknak, akik dedikáltak az elmúlt két évtizedben a Géniuszban - múltidézés csütörtök késő délután a belvárosi könyvesboltban.

Több tucatnyian várták türelemmel az ünneplés 4 órai kezdetét, kezükben Lőrincz L. László legújabb regényével. Merthogy a nagy sikerű szerző újra dedikálni érkezett Miskolcra - éppen azon a napon, amikor a Géniusz Könyváruház 22. születésnapját ünnepelte.

A tulajdonos, Kondás Vilmos visszatekintésében felidézte, a 2000. december elsejei nyitás óta számos író tette tiszteletét náluk, gyakran több százas, akár ezres tömegeket Miskolcra csábítva.

- Dedikált nálunk két korábbi miniszterelnök, de különleges élmény volt, amikor itt járt Horthy Miklós fiának, Horthy Istvánnak az özvegye. Becsület és kötelesség című, kétkötetes regényének bemutatásánál 1500-an voltak jelen, sokan külön busszal jöttek el a határainkon túlról. Aztán járt itt az Aranycsapat néhány tagja is, ők Szepesi György könyvének bemutatásánál voltak jelen. És most is jelen van köztünk hazánk egyik sikerszerzője, régi jó barátom, Lőrincz L. László, akinek könyveit hihetetlen érdeklődés övezi minden megjelenésnél - sorolta a tulajdonos.

Az ünnepen részt vett és köszöntő beszédet mondott Miskolc polgármestere. Veres Pál régi barátként köszöntötte Kondás Vilmost, majd hosszan méltatta a könyváruház elmúlt 22 évét. Időutazása során felidézte, honnan indult és hogyan jutott el a Bródy-palotába költözésig a könyváruház. Megtudhattuk, hogy 1992-ben nyitották meg a város első, magánkézben lévő könyvesboltját, a Belvárosi Könyvesboltot, ahová országszerte ismert szerzőket is meghívtak író-olvasó találkozókra. Idő közben aztán több városban nyitottak boltot, láncolattá fejlődtek, majd 2000. december 1-jén megnyílt a mai helyén, a Bródy-palotában a könyváruház, ahol közel 600 négyzetméteren mintegy 45 ezer könyvcím várja az olvasásszerető vásárlókat.

Lőrincz L. László dedikált a Géniusz Könyváruház 22. születésnapján. | Mocsári László képgalériája

A most dedikáló szerző, Lőrincz L. László szintén a múltba révedt, az első találkozást idézte fel, a maga humoros stílusában.

- Azt mondták nekem, hogy Miskolc egyik leghíresebb könyváruházába várnak - na, gyakorlatilag egy "galambdúcban" találtam magam. De legalább megkaptam életem legnagyobb honoráriumát, soha ennyit nem fizettek nekem: 20 forintot - viccelődött a szerző.

Lőrincz L. László 1995. óta dedikál Kondás Vilmoséknál, legújabb, Bolondok kolostora című regényében a főhős, Leslie L. Lawrence-t ismét csak Dzsumla kolostorában találjuk, Frankjoy felügyelő, Sullivan doktor és ezúttal Fisher rektor társaságában. Egy titokzatos tárgyat kell megkeresniük, hogy a segítségével végre rátaláljanak senor Salazar-Hightower elrejtett kincsére. Csakhogy rajtuk kívül másoknak is ez a szándéka, s a békés kolostorra mozgalmas napok köszöntenek: gyilkosság gyilkosságot követ, és hőseink is életveszélybe kerülnek. Vajon sikerül-e élve megúszniuk a kalandot?

A szerzővel készült interjúnkat külön cikkben olvashatják hamarosan.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!