Ugrás a tartalomra

Átadták a Magyarok Kenyere adományait a megyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 24. szombat 16:46
Idén is sikerrel zárult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát megmozgató, Magyar Örökség-díjas Magyarok Kenyere program. Az összegyűlt 62 tonna búzából őrölt lisztet 20, többségében gyermekétkeztetéssel foglalkozó, szociális területen tevékenykedő alapítvány és egyesület kapja adományként.
Fotó: Varga Tamás Tivadar

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program idei megyei adományozó ünnepségét Göncön rendezték meg pénteken. Ez már a tizenkettedik alkalom, hogy a kárpát-medencei magyar gazdák összefognak a rászoruló, hátrányos helyzetű emberek megsegítése érdekében.

A megyei zárórendezvényen Taskó József, a MAGOSZ országos alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke köszöntőjében elmondta: nagyságrendileg több gazdát tudtak idén az ügy mellé állítani. Negyedével emelkedett az adományozók száma a megyében. A másfél-két hónap alatt összegyűjtött 62 tonna búzát 281 gazdálkodó adta össze. Ez a mennyiség arra teremt lehetőséget, hogy idén újabb hattal, immár 20-ra bővítsük az adományban részesülő együletek és alapítványok számát. Közülük 19 a megyében, és egy a felvidéki Szepsiben tevékeny. De a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák adományából jut még további határon inneni és túli szociális intézménynek, mint például Böjte Csaba testvér árváinak. Annak szétosztása azonban majd abból a búzamennyiségből történik, amit a 19 megye és a diaszpóra közösségei saját gyűjtésükből öntenek majd össze.

A megyei programban volt, aki 40 kiló búzát adott, és olyan is, aki ezret. A gazdaság nagyságától és a szántóföldek aszállyal sújtott mértékétől függően alakult az adakozókedv. A nehézségek ellenére is 16 tonnával több kenyérgabonát gyűjtöttek össze a megyei gazdák, mint a tavalyi évben. Ez pedig azt mutatja, hogy a karitatív kezdeményezés hajtóereje az empátiából fakadó tenniakarás, amit a kezdeményezés fő üzenete úgy fordít le: „Egy kenyéren vagyunk…”.

Erre bizonyíték az is, hogy a Magyarok Kenyere a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát megmozgatja. A diaszpóra magyar közösségei is egyre intenzívebben kapcsolódnak be a programba.

Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára kiemelte: akkor, amikor 1000 milliárd forint termelésiérték-kiesést okoz az aszály, és hatalmas mértékű veszteséggel néznek szembe a gazdák, óriási érzékenységről és elhivatottságról tanúskodik az idei évben összegyűjtött búzaadomány. A Gazdaszövetkezet érdekképviseletként próbál enyhíteni a gazdálkodók nehézségein, ezért aktívan részt vesznek az Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs munkájában is.

A Magyarok Kenyere program az elmúlt több mint egy évtized alatt folyamatosan fejlődött, és a jövőben is bővül. Egyebek közt már pénzadományok, illetve a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával is lehet segíteni a célkitűzések elérését. Továbbá vetőmag- illetve egyéb terményadományok, valamint a szervezőknél felhalmozott tudásbázis révén komplexebb támogatást is nyújt a rászorulók számára.

Adományban részesülő kedvezményezettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében:

Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány
Miskolci Egyházmegyei Karitász
Városi Szociális Szolgáltató Központ és Árpád-házi Szent Erzsébet Időskorúak Átmeneti Gondozóháza
Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ
Erdőbényei Református Egyházközség
Szervita Nővérek Gyermekotthon
Kurityánért Alapítvány
Sajólád Község Önkormányzata Család-és Gyermekjóléti Szolgálat
Kelet Magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ
A Karcsai Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány
Mezőnyárádi Gyermekekért Alapítvány
Putnoki Humán Szolgáltató Központ
Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület
Gönci óvodáskorú gyermekekért Alapítvány
Gönc és Környéke Gyermekeiért Alapítvány
ZSÓFI-ReményVár Egyesület
Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete
Búzavirág Alapítvány
Főegyházmegyei Karitász Központ Eger
Szepsi Római Katolikus Esperesség (külhoni kedvezményezettként).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!