Ugrás a tartalomra

Autósok(k) a hétvégeken Lillafüreden

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 05. szombat 14:06
Az idelátogatóknak életre szóló élményt nyújt a környék, de a csúcsidőkben gyakori közlekedési és parkolási anomália kis üröm az örömben.
Fotó: Horváth Csongor

Vitathatatlan, hogy Lillafüred Miskolc és a Bükk ékszerdoboza. A Palotaszálló, a Hámori-tó, a vízesés, a mesés parkok és a környezet látogatók tömegeit vonzzák. Az attrakciók száma most tovább-bővült a „Szikla” fölötti, felújított Zsófia-kilátóval is, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a völgyre. Nem csoda, hogy azonnal kedvelt turisztikai célpont lett, azonban a jelentősen megnövekedett gépjárműforgalmat, különös tekintettel a parkolásra, nehezen kezelik mind a turisták, mind az érintett hatóságok. Csúcsidőszakban a kilátóhoz vezető úton és az egész környéken sokan szabálytalanul parkoknak le személyautók százaival, az egyébként is szűkös hegyi utat lényegében eltorlaszolva, egysávosra szűkítve. A hátrahagyott járművek sokkoló káoszt okoznak az arra közlekedőknek, nem beszélve az állandó balesetveszélyről, amit az autók közül váratlanul előlépő és az úttesten szabálytalanul keresztülhaladó gyalogosok sokasága okoz.

A problémát látják a hatóságok és a turisták is, egyelőre úgy tűnik, mindenki mástól várja a megoldást. A rendőrség a szabályok betartását szeretné elérni, a látogatók a kevés parkolóhelyet okolják. Utóbbihoz érdemes hozzáfűzni, hogy egykilométeres körzetben három parkoló is van, igaz, nem csúcsforgalomra méretezett kapacitásokkal, azonban – ahogy azt számos kommentelő megjegyzi az interneten – az is igaz, hogy az emberek, bár kirándulni jönnek ide, nem szeretnek többet gyalogolni, mint amit nagyon muszáj. Ezért a távolabbi megállási lehetőségeket kerülik. Azt főleg, hogy a város szélén található tágas parkolókban hagyják a gépkocsit, és néhány megállót busszal, netán gyalogosan tegyenek meg. Valószínűleg egy okos P+R rendszerrel, kedvező szakasz- vagy kirándulójegy-árakkal is lehetne motiválni a családokat a távolabbi megállásra.

Kérdéseinkre válaszolva Janasóczki Attila rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője adott tájékoztatást: „Az említett útszakaszon sajnos mi is tapasztaltuk, hogy több esetben szabálytalanul várakoznak a járművek. Az említett esetek leginkább hétvégén és ünnepnapon voltak jellemzőek. A Zsófia-kilátó megépítése a parkolási nehézségeket tovább rontotta. A területre rendszeresen vezénylünk rendőröket, akiknek feladata a forgalom folyamatosságának fenntartása, a szabálytalan várakozások megszüntetése megelőzése. A probléma megoldását hosszabb távon az eredményezné, ha megfelelő számú várakozóhelyet építenének ki, vagy egyéb olyan megoldás bevezetése, ami a parkolni kívánó járművek számát jelentősen mérsékelné. Lillafüred és környékének közlekedési problémáival már régóta foglalkozunk. A nehézségek hosszú távú megoldása érdekében a közútkezelőkkel egyeztetést tervezünk. Az intézkedő rendőr a területre érkező autósokat figyelmezteti, vagy súlyosabb büntetést is kiszabhat. Egyes keskeny útszakaszok melletti területek kordonozásával igyekszünk fenntartani a közlekedés rendjét, de az intézkedések valamelyikét minden esetben kifogásolják egyes kirándulók. Szerencsés helyzetben akkor lennénk, ha tanácsot is tudnánk adni, hogy a járművekkel a közelben hol lehet megállni szabályosan. Természetesen balesetveszélyt előidézve, a forgalmat ellehetetlenítve várakozni nem megengedett. A várakozás módját a KRESZ részletesen szabályozza.” – ismertette a szóvivő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!