Ugrás a tartalomra

Avasi bolhapiac: Egy műanyag dínó itt, egy térdvédő ott

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 23. szombat 17:44
A bolhapiacok minden varázsával és a 40 fokot közelítő kánikulával együtt is sikert aratott az első alkalommal megrendezett Avasi bolhapiac. A több mint 20 árus számos olyan saját portékát tudott továbbadni másoknak, akiknél azok újra hasznossá válhatnak. A szervezők már tervezik a következő alkalmat.

Az Avasi Közösségi Kávézó előtti tér szombat délelőttre rögtönzött kofák gyűjtőhelyévé vált. Ugyanakkor nem hivatásos árusok voltak azok, akik kitelepültek saját maguk számára már szükségtelenné vált tárgyaikkal, hanem olyan avasi és miskolci lakosok, akik amellett, hogy túladtak néhány „kacaton”, egy jókora közösségi élményt is kaptak.

Hiszen a kávézót működtető Dialóg Egyesület egy közösségfejlesztő szakmai szervezet is egyben, amelynek mindenkori célja a helyi és tágabb értelemben vett közösségek erősítése.

Képgalériánk az Avasi bolhapiacról; Fotók: Horváth Csongor

Az egyesület tagja, az intézmény koordinátora – R. Nagy Csilla – korábban elmondta portálunknak: azért szervezték meg az Avasi bolhapiacot, mert a belvárosi régiségvásárok sikerét látva gondolták: az avasi közösség is vevő lehetne az ötletre. Az árusító helyek nagyon hamar be is teltek, 22 főnél kénytelenek voltak lezárni a jelentkezést a szervezők.

A városrészben élő Urbán Lászlóné Tünde nagyon jó ötletnek tartja a bolhapiacot, hiszen „sokunknak vannak a lakásban olyan régi dolgai, amik hasznosak voltak, ma azonban már csak díszek vagy emlékek, pedig lehet, hogy más örömét lelné bennük” – mint mondta. Azt is hozzátette, hogy reméli, rendszeres lesz a rendezvény.

A lányával érkezett Vaszkun Anita az Avasi Közösségi Kávézó elé. Bár ők nem az Avason élnek, nagyon örültek a lehetőségnek, mert a nyári selejtezés tárgyait így egy kis zsebpénzre tudta váltani az ifjabb árus – aki közben tovább is szaladt elfagyizni a jussát.

Anita megjegyezte, hogy a környezettudatos újrahasznosítás mellett a közösségi faktor miatt is élvezik a rendezvényt. „Játékos érzés a lányomnak – sőt a felnőtteknek is –, ahogy megtudjuk egymás áruját nézni és beszélgethetünk. Ez a közösségi élmény nagyon lelkesítő” – mondta.

A program közben – a közösségfejlesztés jegyében – a szakemberek megkérdezték a látogatókat, kitöltenének-e egy rövid kérdőívet, ami tulajdonképpen a környéken élő közösség igényeit, preferenciáit méri fel. Így a jövőben olyan programokat és akciókat szervezhetnek, amelyekre leginkább vágyik a közösség. És már tervezik a következő Avasi bolhapiacot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!