Ugrás a tartalomra

Az ’56-os hősökre emlékeztek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 22. péntek 16:28
A megyei önkormányzat és a kormányhivatal idén először szervezett közös megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. 
Fotó: Horváth Csongor

Ünnepi közgyűlésen emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira pénteken a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal. 

Az eseményen előbb a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet. Bánné Gál Boglárka úgy fogalmazott, hatvanöt évvel ezelőtt, kezdetét vette egy küzdelem, ahol a meggyengült, szinte fegyvertelen, mégis büszke magyar nép, a világ egyik legnagyobb hatalmával szemben vette fel a harcot.

- A fiatal pesti srácok, és gyermekeiket féltő bölcs öregek egyszerre kiáltották azt, hogy elég. Együtt indultak el a szabadság vérrel és verítékkel kikövezett útjain. Nem történt ez máshogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem. A forradalmi események, vidéken a legnagyobb számban megyénkben bontakoztak ki, és itt is tartottak a legtovább. Miskolcon, Ózdon, Mezőkövesden, Sárospatakon vagy Putnokon ugyanolyan lelkesedéssel álltak a forradalom mellé, mint a fővárosban. Ezzel összhangban sajnos a megtorlás is itt kezdődött meg az országban elsőként – emlékeztetett.

 


 
1956. októberében a magyar nép megunta, hogy idegen hatalmak diktálják, hogyan kell élni – ezt már a megyei kormánymegbízott jelentette ki. Alakszai Zoltán azt mondta, a forradalom és szabadságharc hősei tudták mit jelent a nemzeti önrendelkezés és nemcsak tudták, hanem képesek voltak életüket is adni érte. „Hatvanöt évvel később, rájuk emlékezve tudatosítani kell magunkban, hogy mit jelent ma ’56 örököseinek lenni” – tette hozzá. 

- Ma már szabadon elmondhatjuk a véleményünket, szabadon gyülekezhetünk, szabadon választhatunk vezetőket, szabad a sajtó, szabadon gondolkodhatunk a világról, egy fiatal ma minden lehetőséget megkap, hogy családot alapítson, minden lehetőség adott a munkához jutáshoz, és még hosszan sorolhatnám.  – hangsúlyozta a kormánymegbízott. 

Varga Judit Fotó: Horváth Csongor


Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az ’56-os hősök áldozata világtörténelmet formáló erővel bírt. „Bár a szabadságharcot végül a szovjetek végbefojtották, a magyarok hosszútávon végül dicsőséges győzelmet arattak egy elnyomó birodalom felett” – mondta.

- A szabadság vihara, olyan végzetes sebet ejtett a Szovjetunión, melyből soha nem épült fel. A seb elüszkösödött, hordozója évről évre gyengébb, és soványabb lett, végül önmagába fordulva hunyt ki. Közben a birodalom darabjaira hullott, a nemzetek pedig önrendelkezésüket visszanyerve, újból magukhoz térhettek – tette hozzá az igazságügyi miniszter. 

Az ünnepi közgyűlésen végül átadták az Alkotói és a „Pro Comitatu” díjakat. 2021-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díjat Majoros Péternek, Majkának ítélték oda (ő a díjat betegség miatt későbbi időpontban veszi majd át – a szerző), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat „Pro Comitatu” Díját pedig posztumusz Koncz Ferenc kapta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke