Ugrás a tartalomra

„Az alapítók is büszkék lennének erre a színházra"

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 17. péntek 10:49
Elégedett nézők, állótapsos előadások, rangos díjak - nem véletlenül zárta az évadot büszkén, és minden színházi dolgozónak maximális köszönetét kifejezve Béres Attila igazgató szerdán.

Évadzáró társulati ülésre hívták össze a színház művészeit, munkatársait szerdára a teátrum Nagyszínházába. 198. évadát, egy rendhagyó évadot tudhatnak a hátuk mögött, hiszen a pandémia után feszített tempóban, minimális szünetekkel dolgozták végig az elmúlt hónapokat. Béres Attila igazgató első mondatai tehát nem véletlenül szóltak az elismerés hangján munkatársai felé.

"Nincsenek szavak köszönet gyanánt; a nyelv nem ismer olyan formulát, ami elég a köszönetem kifejezésére" - fogalmazott.

- Valamit nagyon jól csináltok - nézett a színház dolgozóira aztán annak kapcsán, hogy csaknem sikerült visszatornázni a nézőszámot a pandémia előtti csúcsértékekre. A hátunk mögött hagyott évadban ugyanis ismét meghaladta a 100 ezret a nézők száma (közel 101 800-an látogattak el a miskolci nemzetibe) - a legjobb évben 136 ezren voltak, a direktor ezt az adatot szeretné elérni, meghaladni a következő években.

Béres Attila és Rózsa Krisztián. Fotó: Hajdufi Péter/MNSZ

"Az alapítók is büszkék lennének erre a színházra"

- emelte még ki Béres Attila, utalva a magas szakmai színvonalra, az ebből következő nézői, kritikusi és szakmai elismerésre és megbecsülésre.

A sikert jelzi az is - folytatta -, hogy az ország minden részéből érkeznek színházlátogatók, legyen szó Debrecenről, Sopronról, Siófokról, de tudnak arról, hogy volt, van nézőjük, aki ha hazajön Frankfurtból, akkor azt főleg a miskolci nemzeti miatt teszi; más pedig a varsói barátait hozza el rendre a színházba.

Az igazgató nem feledkezett meg az elismerésekről sem, megemlítette például Rózsa Krisztián Junior Príma-díját, Mészöly Anna Soós Imre-díját, illetve azt, hogy Kolozsi Balázs megkapta az Emmi elismerő oklevelét.

Megfejthető, felismerhető és érthető üzeneteket fogalmaznak meg arról a világról, amiben élünk - így összegezte már Veres Pál polgármester, miért jó időről időre megnézni egy darabot a Miskolci Nemzeti Színházban.

A városvezető úgy fogalmazott: választható utakat, megoldásokat mutatnak, vagy egyszerűen csak elgondolkodtatnak arról, milyen világ vesz ma minket körül.

"Ilyet nagyon kevés helyen látni ma; egyszerűbb a konfliktusokat elkerülni, és akikkel kell, minden áron jóban lenni" - hangoztatta a polgármester.

- Szakmailag erős emberek vezetik és rendezik a miskolci társulatot; egy szerethető, elgondolkodtató, igazságokat kimondó és felmutató, szórakoztató, tanító színház megteremtése iránt elkötelezettek. Jó úton járnak. És ezt a miskolciak megértették, szeretik és büszkék a színházukra, ami ma Magyarországon a legjobb színház - erősítette meg Veres Pál.

Az évadzáró társulati ülésen köszöntötték a jubiláló kollégákat (nevük a cikk végén), és megtudhattuk, hogy a színház által indított szavazáson kiket tartottak az évad legjobbjainak a nézők. Mintegy 3 ezer szavazat érkezett, bő 90 százaléka nézőknek elégedetten nyilatkozott a színház művészeti irányvonaláról. A legjobb színművésznek Rózsa Krisztiánt, a legjobb színművésznőnek Czvikker Lillát, a legjobb előadásnak pedig a Producereket szavazták meg.

A társulat is szavazott, az évad színművésze Bodoky Márk lett, a legjobb táncművész Mohai Cintia, a legjobb zenekari művész Fogarasi Tamás, a legjobb énekkari művész pedig Zamatócky Florianna. A vezetőség által odaítélt Spiritus-díjat idén Kriston Szabolcs kelléktárvezető kapta. A Művészeti Tanács díjával Koncz Boglárka művészeti főtitkárt jutalmazták.

Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és felesége évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói, évről évre díjjal jutalmaznak egy-egy színművészt. Idén Czakó Julianna és Rózsa Krisztián kapta az elismerést, melyet Losó Adrienn nyújtott át.

Az Észak-Magyarország által alapított és indított szavazáson szintén voksolhattak a színházkedvelők kedvenc színművészükre és előadásukra. Idén Bodoky Márk és a Bolha a fülbe nyert. A díjakat Hajdu Mariann, a lap szerkesztője adta át.

És két Örökös tagot is avatott idén a miskolci színház: Kozma Attilát, a Miskolci Balett művészeti vezetőjét és Kramcsák János műszaki vezetőt.

A jubilálók:

25 éve a színházban:

Hojnyákné Papp Enikő - jegypénztáros
Mezei Gyula – zenekari tag

30 éve a színházban:

Seres Ildikó – színművész

35 éve a színházban:

Czimerné Oláh Veronika – zenekari tag

40 éve a színházban:

Koncz Boglárka – művészeti főtitkár
Kramcsák János – műszaki vezető
Szegedi Dezső – színművész.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!