Ugrás a tartalomra

Az applikáció, ami megmutatja, hol olthatjuk szomjunkat ingyen

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. augusztus 04. szerda 14:10
A Közkutak mobilalkalmazás bárkinek megmutatja, hogy hol talál a közelben ivó-, illetve közkutat, vagy éppen forrást.
A bringások a közkutakat, és a Közkutak mobilalkalmazást is kedvelik. | Fotó: Mocsári László

A túrázók, természetjárók, de sportolók, például kerékpározók, futók is pontosan tudják milyen az, amikor a nyári melegben megszomjaznak, de nincs náluk víz (mert elfogyott, vagy mert nem is volt), vagy ami náluk van, már ihatatlanul meleg, boltot és vízforrást pedig nem találnak a közelben. Nekik lehet nagy segítség a Közkutak nevű applikáció, ami könnyedén letölthető bármilyen okostelefonra.

Az alkalmazás nem most jött létre, 2018 óta működik. Fejlesztőjénél, Petró Tamásnál egy geocaching segédalkalmazás, a Geoládák fejlesztése közben vetődött fel, hogy mennyire praktikus lenne, ha az app mutatná használóinak azokat a pontokat, ahol vízhez juthatnak játék közben.

– Elkezdtem keresgélni, és rájöttem, hogy a gondolat, mármint a kutak, vízlelőhelyek online térképre helyezése másban is felmerült, hiszen ekkor már üzemelt a kozkutak.hu oldal. Akkor megkerestem Somogyi Balázst, a weboldal fejlesztőjét, hogy szívesen elkészíteném a mobilapplikációt. Ő vevő volt erre és onnantól szoros együttműködésben dolgozunk a projekten – mondta el a minap.hu-nak Petró Tamás, a Közkutak mobilalkalmazás fejlesztője.

A geocachingről
A geocaching egy játék, melynek lényege, hogy egy játékostárs elrejt egy ládikát egy olyan helyen, amit felfedezésre, megismerésre érdemesnek tart, majd GPS-szel beméri a rejtekhely koordinátáit, és a bemutatandó látnivalóról egy ismertetőoldalt készít. A geoláda – jóváhagyás után – megjelenik a geocaching.hu honlapon, ahonnan a játékosok letöltik az adatokat saját GPS-ükre vagy mobiltelefonjukra, és megkeresik a geoládát.

Az applikáció Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető. Nagy előnye – tette hozzá Tamás –, hogy teljesen interaktív, néhány mozdulattal lehet hozzáadni új vízforrásokat, de azt is lehet jelenteni, melyek nem működnek már, vagy leszerelték őket. „Érdekesség, hogy a kutak helye nem rögtön az adatbázisba kerül be, hanem az openstreetmap.org-on rögzítjük, és onnan kerül vissza a kozkutak.hu adatbázisába" – magyarázta a fejlesztő.

A mobilapp a köz- és ivókutak mellett a forrásokat és az újratöltő pontokat (Refill-pontok) is listába szedi. 2018 óta több fejlesztésen is átesett a Közkutak alkalmazás: ma már navigációval és útvonalkereséssel is bővült, és eltérő ikonokkal jelölik a kérdéses vízminőségű kutakat, forrásokat is.

A városi ivókutakat is listázza az alkalmazás

Népszerű

Petró Tamás elmondása szerint az applikáció a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend, a tavaszi, nyári, őszi időszakban évente átlagosan nyolc-tízezer felhasználó használja rendszeresen. Sokuktól érkezik új vízforrással, vagy hibával kapcsolatos bejelentés is.

„Naponta húsz-harminc e-mailt kapunk, amire főállás mellett meglehetősen nehéz lenne reagálni. Ezért aztán Balázs és köztem olyan munkamegosztás alakult ki, hogy a módosításokat ő, az új kutak bejelentését pedig én végzem. A Refill-pontokat pedig a kezdetek óta Kolumbán Zsuzsi kezeli” – hangsúlyozta a fejlesztő.

Az alkalmazás a kezdetek óta ingyenesen tölthető le és teljesen reklámmentesen használható, aki viszont rendszeresen használja és hasznosnak találja az appot, támogathatja az üzemeltetőket a Közkutak Patreon oldalán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!