Ugrás a tartalomra

Az Ars Sacra a művészeteken keresztül hirdeti a Teremtő szeretetét

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 06. péntek 19:50
A város és az ország legtehetségesebb művészei hozzák el a szakrális művészetek szépségét Miskolcra.
Várhelyi Krisztina, a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál főszervezője / Fotók: Juhász Ákos

Városunk egyedülálló módon, saját fesztivállal kapcsolódik az országos, illetve határokon átívelő Ars Sacra Fesztivál és Nyitott Templomok Napja rendezvénysorozathoz. A fesztivál mottója: „Az Igazság békét teremt!” (Iz.32,17) Szeptember 13-tól 22-ig rendezik meg a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivált az ökumené jegyében, amely idén is a szakrális művészeteken keresztül igyekszik eljuttatni Krisztus szeretet-üzenetét az emberi szívekhez. 

Mintegy ötven nívós kulturális program ötszáz szereplője várja az érdeklődőket térítésmentesen. Az események között lesznek kiállítások, hangversenyek, irodalmi estek, építészeti konferencia, áhítatok, városi zarándoklat, búcsú, film, családbarát dicsőítő nap, táncház, flashmobok és gálák. A részletes programról a szervezők szeptember 4-én, szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a miskolci városháza dísztermében. További információ az Éltető Lélek Alapítvány közösségi oldalán található. 

A béke jegyében a békéért

„Kezdhetünk hinni a csodában! Maga a csoda, hogy az Ars Sacra Fesztivál budapesti központi helyszínén kívül, egyedülálló városként, Miskolcon önálló fesztivállal kedveskedhetünk az érdeklődőknek” – mondta köszöntőjében Veres Pál, Miskolc polgármestere. 

Veres Pál, Miskolc polgármestere személyesen is támogatja a rendezvényt

„A szívemhez közel áll, a mai háború sújtotta világban, az idei fesztivál mottója. A szakrális művészet, a szépen és jón keresztül képes megérinteni az emberi lelkeket, vallástól és világnézettől függetlenül és a krisztusi szeretet hírnöke lehet. Ezért olyan fontos az Ars Sarca Fesztivál és a nyitott templomkapuk. Melléálltam és próbálom hirdetni mindenfelé, hogy ez nem pusztán egy fesztivál, hanem misszió a békéért, egymás megértéséért, az emberekért” – fejtette ki. 

Egyedülálló a miskolci fesztivál

„Tizennyolc civil szervezet, miskolci intézmények és a miskolci polgármesteri hivatal együttműködésével, Veres Pál polgármester támogatásával, második alkalommal szervezzük meg a Miskolci Ars Sacra Fesztivált. Országos jelentőségű művészeti programokat ajánlunk teljesen ingyenesen. A budapesti sajtótájékoztatón Miskolcot az egész ország példájaként emlegették fesztiválja miatt. Idén Ternyák Csaba egri érsek vállalta el a rendezvénysorozat fővédnökségét” – ismertette Várhelyi Krisztina, a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál főszervezője, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. 

A sajtótájékoztatón

Kiemelte, hogy az egri érsek ajánlásával érkezik "A Sárga Csillag fénye" című kiállítás a Zenepalota aulájába. Ez Robert O. Fisch a náci koncentrációs tábor túlélője, híres orvos és képzőművész grafikáit mutatja be, a témában írt könyvéből és Ternyák Csaba fogja megnyitni. „A görögkatolikusok évszázados öröksége” című országos jelentőségű tárlatot pedig a százéves Miskolci Apostoli Exarchátus évfordulója kapcsán szervezik meg a Herman Ottó Múzeumban. Ennek a keretében mutatják be az Ars Sacra műtárgyát: az abaújszolnoki oltárt. Megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vesz. 

Válogatás a 2023-as I. Miskolci Ars Sacra Fesztivál képeiből / Video: BluePixel Kft.

Hozzátette, hogy a szakrális építészet kapcsán összművészeti jelleggel tudományos konferenciát rendeznek a „Szakralitás szegletkövei” címmel, a MAB Székházban. Itt Rudolf Mihály építész, Gyulai Éva történész, Máger Ágnes képzőművész és Selmeczi György zeneszerző is előad majd. 

Keresztény és zsidó zenei örökség

„Debussy szavaival a zene ott kezdődik, ahol a szó véget ér. A zene olyan csatornákat tud megnyitni a hallgatóban, amire más művészeti ág nem képes. A II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál zenei programját az ökumené szellemében állítottuk össze, amelyben a történelmi egyházak, köztük a zsidó egyház zenei öröksége is megjelenik” – hívta fel a figyelmet Flach Antal zeneművész, zenetanár, a zenei programok szervezője. 

Hangsúlyozta, hogy a nyitóhangverseny, ahol kórusművek fognak elhangzani, reprezentatív része a fesztiválnak, Gergely Péter Pál Pro Urbe-díjas karnagy vezényletével a Zenepalotában. Az esemény kapcsolódik Robert O. Fisch holokauszt-túlélő kiállításához. 

Flach Antal, a zenei programok szervezője

Ajánlotta a templomi hangversenyeket is, amelyeken az ott működő zenei együttesek és kórusok szólalnak meg. Például az Avasi Református Templomban jubileumi műsort ad a Lévay gimnázium újjáalakulásának 30 éves évfordulója alkalmából a Lévay kórusa és a gimnázium öregdiákja, Szegedi Csaba operaénekes. A vasgyári római katolikus templomban kuriózumként Olivier Messiaen zeneszerző táborhegyi jelenetről szóló zeneművét lehet megismerni, aki ornitológusként madárhangokból is komponált muzsikát. 

Megtudtuk, hogy Regős Zsolt növendékeivel ismét flashmobbal készül. Vihula Mihajlo gitárművész koncertje pedig a Palotaszállóban csendül majd fel. A Flach Antal által írt „Miskolci dalok, dallamok” című könyvet szintén bemutatják majd. Ebben miskolci zeneszerzők műveiről ír, amelyek egy része a fesztivál zárógáláján hallható lesz a Művészetek Házában. 

Festészet, grafika, fotó, szobrászat

„A program ugyanolyan gazdag a képzőművészet, mint a zene terén. Nemcsak tehetséges helyi, de országos hírű művészek is elhozzák Miskolcra alkotásaikat” – mondta Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára, a képzőművészeti programok szervezője. 

Máger Ágnes, a képzőművészeti programok szervezője

„Látható lesz a Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek című tablókiállítás a jezsuita gimnáziumban kvízjátékkal egybekötve. Az I. Miskolci Ars Sacra Fesztivál életképeit pedig Dobos Klára fotókiállítása fogja föleleveníteni a miskolci Művészetek Házában. Budapest és Tokaj után Miskolcon is megtekinthető lesz a Városháza aulájában Rudolf Mihály építész kiállítása, aki az Egri Bazilika rekonstrukciójában is részt vett. Szeptember 20-án a szendrői római katolikus templom kincseit nézhetik meg a látogatók, ahol előadást tartok. Ugyanezen a napon nyitjuk meg a fesztivál pályázati kiállítását, Az Igazság békét teremt címmel, ahol festményeket, grafikákat és szobrokat is bemutatunk határon innen és túlról” – számolt be.  

Szent Ferenctől Szabó Lőrincig

„Hétfőn a miskolci származású Szabó Lőrinc, Meglepetések című verse kapcsán fog előadást tartani Kabdebó Lorántné Dobos Marianne a Művészetek Háza Kávézójában a Szabó Lőrinc-év alkalmából. Ugyanezen a napon lesz Pilinszky színháza Mikita Gábor színháztörténész előadásában a Színészmúzeumban, Mikita Dorka színész hallgató közreműködésével. Kedden a ferences jubileumi évhez kapcsolódva a Versbarátok Köre Assisi Szent Ferenc életének utolsó szakaszát mutatja be zenés-irodalmi műsor keretében” – részletezte Hortai Rita, a miskolci Versbarátok Köre vezetője, az irodalmi programok szervezője. 

Hortai Rita, az irodalmi programok szervezője

„A fesztivál második felében Szendrőre megyünk Máger Ágnessel. Ehhez kapcsolódóan meghívtuk a szögligeti születésű Fecske Csaba József Attila-díjas költőt, akit A békesség órája című irodalmi összeállításban hallhatnak pénteken az érdeklődők, Kardos Katalin az Éltető Lélek Irodalmi Kör művészeti vezetője szervezésében. Szombaton lesz Az elveszíthetetlen öröm című versmondó versenyünk gálája, a Lélek gyümölcsei, idén az öröm gyümölcsei témájában. Ezt követően kerekasztal beszélgetést tartunk Böjte Csaba ferences szerzetessel, Kubik Anna Jászai Mari-díjas színművésszel és Gyenes Klára költő, tanárral” – fűzte hozzá. 

Dicsőítő nap és zarándoklat

Kardos Katalin, az Éltető Lélek Irodalmi Kör művészeti vezetője a Legyen ez a Te napod!, szeptember 21-ei, szombati dicsőítő nap kapcsán elmondta, hogy azt a júniusi Ez az a nap! keresztény könnyűzenei fesztivál ihlette, amit idén a miskolci DVTK Stadionban rendeztek meg.

A dicsőítő nap programja ökumenikus istentisztelettel kezdődik 9 órakor a görömbölyi görögkatolikus templomban. Aztán a Görömbölyi Művelődési Házban folytatódik országos hírű zenészek fellépésével. Többek között eljön Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző a Kalákából, Csiszár István "Csiszi" és Kiss István "Csibész", valamint a Jobbágy család 4 The King együttese. Továbbá Böjte Csaba az árváival, akik Assisi Szent Ferenc életéről fognak előadni egy színdarabot. Ezenkívül a jelenlévők meghallgathatják Szabó István János alkoholizmusból szabadult misszionárius bizonyságtételét.
A program családbarát, így mesemondók is érkeznek és kézműves foglalkozásba is be lehet kapcsolódni. Terülj-terülj asztalkámmal kitelepül a Hejőcsabai Vadkovászos Pékség. Az egész program pedig Esztenás Táncházzal ér véget. 

Kardos Katalin, a dicsőítő nap szervezője

Seresné Horváth Zsuzsanna, a miskolci önkormányzat egyházügyi referense a szeptember 14-én, a Nyitott Templomok Napjával egy időben szerveződő városi zarándoklatról szólt. Ennek lényege, hogy a zarándokok négy bejáratott útvonalon tíz-tíz, összesen több mint 40 különböző felekezetű templomot nézhetnek meg. A programra a seresnehorvathzsuzsa@gmail.com e-mail címen lehet regisztrálni. 

Felsorolta, hogy egyik csoport a selyemréti római katolikus templomból, egy másik a diósgyőri római katolikus templomból, a harmadik a martinkertvárosi református templomból, a negyedik pedig a tapolcai református templomból indul. Az utóbbi kettő a hejőcsabai római katolikus templomnál találkozik és onnan együtt halad tovább. 
A zarándoklat minden irányból a Kálvária-kápolna Szent Kereszt felmagasztalása búcsúján ér véget 17 órakor, ahol a résztvevők megtekinthetik majd a felújított stációkat is. Az adományozó Piukovics-család újonnan felszentelt pap gyermeke fogja itt bemutatni újmiséjét. 

Seresné Horváth Zsuzsanna, a városi zarándoklat szervezője

Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója, a sajtótájékoztató moderátora mindezt azzal egészítette ki, hogy a programok közé beékelődik a szerdai napon az Arttér beszélgetéssorozat következő alkalma „Az Igazság békét teremt témája a közbeszédben” címmel. Az izgalmas esemény a megszokott helyen, a Művészetek Háza Kávézójában lesz 17 órától. 

(Borítókép: Juhász Ákos fotója a tavalyi megnyitó rendezvényről a Művészetek Házából)

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!