Ugrás a tartalomra

Az Artmozi újraindult, a multiplexre még várni kell

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. május 07. péntek 18:53
Az üzemeltetők azt mondják, filmekben nem lesz hiány, az egységeket viszont egyelőre csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni.
Forog a film tovább... | Minap-archív fotó: Mocsári László ​

Vissza a moziba! – az első hullám utáni újranyitás idejéből már ismerős molinó hirdeti a Művészetek Házán: ismét vetítenek filmeket a miskolci művész mozikban. Ahogyan arról hét elején már beszámoltunk, a Béke és az Uránia termek május 6-án, csütörtökön a Made in Italy, angol-olasz vígjátékkal és Horvát Lili nemzetközi sikereket elért alkotásával indultak újra.

A művész mozikat üzemeltető Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta: a Művészetek Háza mozitermeibe belépni kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet, és a 18 éven aluliak is csak ezen okmánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az előadásokat.

– Azért a csütörtöki nyitás mellett döntöttünk, mert ez a nap az egész világon a műsorváltás idejének számít. Nem egyedül mi választottuk ezt a napot az újranyitásra, az ország sok más mozijával együtt igyekeztünk vonzó programot összeállítani erre az időszakra. Színes, különleges alkotásokkal várjuk a nézőket a nyitó hónapban, és a továbbiakban is – mondta Bíró Tibor, aki kiemelte: tematikus filmekkel készülnek többek között Miskolc napjára és Gyermeknapra is. 

A Cinema City még készül a nyitásra

Miskolc legnagyobb mozijának, a nyolc teremmel és több mint ezernégyszáz ülőhellyel rendelkező Cinema Citynek az újranyitására viszont még néhány hetet biztosan várni kell. Ennek oka, hogy az összes egységet egyszerre szeretnék megnyitni, márpedig ez jóval komplexebb feladat, mint egy néhány termes filmszínház újbóli beindítása – tudtuk meg a hazánkban tizennyolc mozit üzemeltető hálózat marketing és PR igazgatójától. Buda Andrea elmondása szerint az üzemeltetésben dolgozó munkatársaik az elmúlt fél évben minden lehetséges munkát elvégeztek: a gépeket karbantartották, a kárpitokat kitisztították, technikailag tehát készen állnak az újraindításra. Van azonban más probléma.

Remélhetőleg már csak néhány hétig üresek a multiplex termek. | Fotó: Cinema City

Jelenleg a büféik raktárkészletének feltöltése mellett elsősorban a munkaerő toborozással foglalatoskodnak. Mert bár az állandó dolgozóit megtartotta a vállalat, de az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatottaknak az elmúlt fél évben nem tudtak munkát adni.

– A diákok, hallgatók nagy része időközben más munkát talált, ami érthető, hiszen nyilván a féléves bezárás ideje alatt is fenn szerette volna magát tartani, fizetni kellett tanulmányait, vagy esetleg közben végzett az egyetemen és nem tartotta meg albérletét a nagyvárosban, ahol üzemelünk. Ennek okán sok új jegykezelő, pénztáros, büfés, kávézós kollégát kell felvennünk, akiket képeznünk is kell majd – mondta a marketing és PR igazgató.

Védettségi kártya: megértést kérnek

A régi, visszatérő munkatársak is képzésen vesznek majd részt, hiszen teljesen új feladatokat ró a mozik munkatársaira az oltási kártya kapcsán felmerülő plusz feladatkör. „A nézőknek meg kell érteniük, hogy a mozik a kormányrendelet szerint járnak el, amikor a védettségi és személyi okmányukat el fogják kérni tőlük” – hangsúlyozta. 

További probléma lehet – részletezte Buda Andrea –, hogy a 18 év alatti korosztály csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorúval érkezhet mozizni, ez pedig a 12-18 évesek szokásaival teljesen ellentétes, ráadásul a fiatalabb, 6-12 éves korosztály szülei sem feltétlenül vannak még beoltva.

– Félő, hogy a forgalmazók nem fogják a tervezett, ennek a korosztálynak szóló filmjeiket bemutatni, amíg ez a helyzet fennáll. Számunkra is fontos lenne, hogy minél hamarabb nyithassunk, de csak azokkal a feltételekkel, amit a nézők eddig megszoktak tőlünk – tette hozzá.

Kijelentette, amint megvan a nyitás dátuma, azt a weboldalukon és a közösségimédia-felületeiken fogják közölni. Buda Andrea szerint filmek tekintetében nem lesz hiány: a hollywood-i szuperprodukciók mellett magyar és európai alkotások vetítése is tervben van „zsánerben az animációtól az akcióig, a horrortól a vígjátékig, a szuperhősös filmektől a családi filmekig, minden típusú fim várható lesz” – zárta.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!