Ugrás a tartalomra

Az autizmus világnapja alkalmából dobbant meg a kék szív

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 01. péntek 14:19
Flashmobbal hívták fel a figyelmet az autisták világnapjára fogyatékosok gondozásával foglalkozó otthonok lakói és dolgozói pénteken a Szent István téren.
Kék esernyős flashmob az autizmus világnapján - Mocsári László képgalériája

Több mint hetven ember formált kék esernyők segítségével egy óriás kék szívet péntek délelőtt a Szent István téren. A flashmobot a Szimbiózis Alapítvány szervezte, az autisták világnapja alkalmából. 

Jakubinyi László elnök szerint az akció és egyben a világnap célja nem más, mint felhívni a figyelmet arra, hogy az autista emberek is ugyanannyira szerethetőek, mint bármelyikünk. „Hála Istennek ma már nem arról kell beszélni, hogy van autizmus a világban, hanem inkább arról, hogy nekik, az autizmussal élőknek milyen perspektíváik vannak a diagnózis után. Olyan kérdések foglalkoztatják az embereket, hogy milyen terápiák, fejlesztések vannak akár a kommunikációs készségükkel kapcsolatban, van-e óvoda, iskola, ahol foglalkoznak velük, integráltan, vagy szegregáltan érdemes az autista gyerekeket oktatni, és hogyan tovább, mikor kijönnek a nagybetűs életben. A diagnózistól a halálig tart az autizmus és ezt kell nekünk felépíteni, hogy hogyan tudjuk strukturáltan segíteni” - részletezte. 

A világnap arra is felhívja a figyelmet, hogy fontos autizmus minél hamarabbi felismerése és az olyan családok hatékony segítése, ahol diagnosztizálják az autizmust. Jakubinyi László hozzátette, alapítványuk pedig éppen ezt teszi Miskolcon már több mint két évtizede. 

Fotó: Mocsári László

-  A diagnózis után a családoknak szakmai és szükség esetén pszichés támogatásra van szükségük, hogy boldoguljanak az új helyzetben. A korai fejlesztést azonnal el kell kezdeni, mert minden viselkedésproblémát sokkal könnyebb megelőzni, mint leépíteni, amikor már klasszul berögzült. Fontos is az, hogy az autista gyerekeknek olyan iskolát találjanak, ahol értik az ő működésüket és megfelelően tudják őket segíteni abban, hogy a képességeik kiteljesedhessenek – sorolta még. 

A flashmobon részt vett Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere is, aki szerint kiemelten fontos az, hogy az autistákra felhívják a társadalom figyelmét. „Ők másképp érzékelik a világot, de hihetetlenül fontos értékeket tudnak ők teremteni, és nagyon fontos, hogy a társadalom figyeljen rájuk, tudja, lássa ezeket az értékeket. és segítse őket” – tette hozzá. 

A városvezető kiemelte, az autizmus világnapja előtt tisztelegve szombaton az előző négy évhez hasonlóan ismét kékbe „öltözik” az Avasi kilátó.

Fotó: Mocsári László


Az autizmus világnapja
2007. december 18-án, az ENSZ határozata április 2-át az Autizmus Világnapjának nyilvánította. Az eredeti cél az volt, hogy magának az autizmusnak a létére hívja fel a kormányok, az emberek, a civil szervezetek, és az üzleti szféra figyelmét. A dokumentum elsősorban az autista gyerekek szükségleteit említi, azon belül pedig a minél korábbi diagnózis fontosságát hangsúlyozza.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!