Ugrás a tartalomra

Az egyetem gyakorlógimnáziuma lehet a Földes

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 23. kedd 10:25
Leghamarabb szeptembertől kerülhet a Miskolci Egyetem fenntartásába a Földes. 
Fotó: Wikipédia

Informális úton kiszivárgott a híre, hogy a Földes Ferenc Gimnázium a Miskolci Egyetem gyakorlógimnáziuma lehet a jövőben és a Miskolci Tankerülettől az egyetem fenntartásába kerülhet, amit a rektor is megerősített. A kezdeményezést a gimnázium tantestülete is támogatja.
 
- Már működik a fenntartásunkban egy közoktatási, konkrétan szakképzési intézmény 2019. augusztus 1-jétől, még pedig a Ferenczy Sándor Egészségügyi Technikum. Azt gondolom, hogy ez elég jó gyakorlat arra, hogy a jövőre nézve is gondolkodhassunk hasonlóban – mondta kollégánknak Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. 

Tanárképzéshez szükséges

Az évtizedes jó kapcsolat lehet az alapja a további gyümölcsöző együttműködésnek a Földes Ferenc Gimnáziummal.

- Amikor 2020-ban rektor lettem, a rektori pályázatomban már írtam, iskola megnevezése nélkül, annak a lehetőségéről, hogy stratégiai cél egyetemünkön a pedagógusképzés fejlesztése. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy legyen gyakorlógimnáziumunk, ami nálunk eddig a hagyományok miatt másképpen alakult. Ehhez megfelelő intézmény a technikum, de az sokkal inkább kötődik az Egészségtudományi Kar képzési palettájához, mint a klasszikus tanárképzéshez. Gondolkodtunk rajta, hogy melyik gimnázium lenne a legcélszerűbb és a Földes neve merült föl.

Jelenleg is a hallgatóink nagy számban teljesítenek ott szakmai gyakorlatot, illetve a Földesből tanár kollégákat vontunk be a képzéseinkbe. Másrészt az Arany János Tehetséggondozó Program működik a gimnáziumban, ami pont a harmadik missziós tevékenységünk, a társadalmi felzárkóztatás céljaiba illeszkedik. Továbbá náluk van egyedül a miskolci intézmények közül digitális középiskola, ahol érettségit lehet szerezni – sorolta a rektor. 

Régóta egyeztetnek róla

A gimnázium és az egyetem vezetése is támogatná a kezdeményezést. 

- Már 2020-2021-ben beszélgettünk az iskola pedagógus karával arról, hogy átvennék a Földes Ferenc Gimnázium fenntartását a Miskolci Tankerülettől. Az elmúlt év végén pedig egy előadást tartottam róla, hogy ez hogyan működik a Ferenczy esetében. Akkor igazgató úr informálisan megkérdezte a tantestületet, akik mint kiderült, támogatnák a fenntartóváltást. Számunkra fontos ez, hiszen semmilyen váltást nem szeretnénk erőltetni. A mi fenntartónk, a kuratórium, szintén támogat egy ilyen elképzelést – árulta el Prof. Dr. Horváth Zita. 

A minisztérium dönt

Hosszabb folyamat, amíg a váltás megvalósulhat. 

- Rektorként nekem kell legkésőbb ez év február végéig benyújtani a jelenlegi fenntartó, a Miskolci Tankerület felé a fenntartóváltás kérvényét. Ekkor a tankerület mérlegeli, de a végső döntés minisztériumi szinten születik meg. Amennyiben támogatást kapunk erre, május 31-ig le kell bonyolítani az átadás átvételhez szükséges előzetes minisztériumi tárgyalásokat. Aztán a nyári átállást követően 2024. szeptember 1-től a Földes Ferenc Gimnázium az egyetem fenntartásába kerülhet. A Földes tantestülete életében ez azt jelentené, hogy a rektor az iskola igazgatójának a munkáltatója lenne. Viszont az iskola dolgozóinak továbbra is a gimnázium igazgatója maradna a munkáltatója, ugyanúgy, mint ahogy ez a Ferenczy technikum esetében is működik. Nyilvánvalóan sokkal erősebb szakmai összefonódás jöhetne így létre, mint eddig – summázta a Miskolci Egyetem rektora.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!