Ugrás a tartalomra

Az éjszakai túrákon megelevenedik az erdő

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 30. kedd 17:26
A sötét erdőben kirándulni izgalmas kaland, de csak tapasztalt túratárssal vágjunk bele!
Indulás alkonyatkor Kőszegen / Fotók: magánarchívum

Nyáron különösen jellemző, hogy éjszakai túrákat hirdetnek meg a különböző túracsoportok, hiszen melegebbek az éjszakák és tovább van világos. Ráadásul ebben az időszakban rajzanak a szentjánosbogarak is, amelyek különleges látványosságot nyújthatnak az éjszakai erdőben. Viszont veszélyeket is rejt magában, ha egy kirándulócsapat úgy dönt, hogy a sötétben indul útnak. Ezzel kapcsolatban kértünk pár hasznos tippet a megyei természetjáró szövetség egyik hivatásos túravezetőjétől. 

Találkozhatunk vadakkal

- Az éjszakai túrázás különlegessége abban rejlik, hogy ilyenkor teljesen más arcát mutatja a természet, mint teljes világosságban. Az erdő megelevenedik, például a baglyok a sötétben aktívak, illetve a vadállatok is mozgolódnak. Hallhatunk ijesztőnek vélt hangokat, de ezek csak az erdő éjszakai hangjai. Például a bagolyhuhogást, a madarak szárnysuhogását vagy az őzek „ugatását” – sorolta Kispataki Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnökségi tagja. 

- Nekünk, túrázóknak is jobban kell más érzékszerveinkre hagyatkoznunk. Például a hallásunkra, hiszen még megfelelő világítóeszköz birtokában sem tudunk teljes képet kapni a környezetünkről – fűzte hozzá. 

Ugyanakkor kiemelte, hogy szerencsés út estén, süthet a telihold és nagy területet világíthat be. Elmondta, hogy távol a települések fényétől derült időben az égbolt is jobban megmutatja magát. Ha kisebb a fényszennyezés, több csillagképet is felfedezhetünk. Amennyiben van időnk megvárni a napfelkeltét, az lehet az éjszakai túra koronája. Különleges élmény átélni a szabadban ezt a pillanatot – ajánlotta. 

Pontos útiterv szükséges

Kifejtette, hogy az útvonal megválasztása mellett lényeges lehet az időpont is, hiszen vadászati idény alatt erdőlátogatási korlátozás és tilalom léphet életbe, különösen az éjszakai időszakokra vonatkozóan. Indulás előtt tehát érdemes megnézni a helyi vadásztársaság honlapját, mert ott mindig közzéteszik a vadászati időpontokat és helyszíneket. 

- Mindenképpen turistajelzéssel ellátott útvonal megválasztása a javasolt, így az eltévedés kockázata minimalizálható. Előzetesen alaposan meg kell nézni térképen, hogy honnan indulunk és pontosan hová szeretnénk eljutni. Ebben segítségünkre lehetnek a nyomtatásban megjelent turistatérképek és a termeszetjaro.hu honlap útvonaltervezője. Továbbá számos telefonos alkalmazás is segíti manapság a túrázókat, például a LocusMap vagy a Mapy.cz – tájékoztatott. 

Orfű környéke éjszaka is szép

- Aki még nem járt éjszakai túrán, lehetőleg olyanok társaságában vegyen részt először ilyen alkalmon, akiknek már van benne tapasztalata! Ez lehet vezetett, egyesületi túra akár, vagy egyénileg szervezett keretek között. A lényeg, hogy legyen a csapatban olyan, aki magabiztosan tájékozódik éjjel is! Ami fontos még, hogy tudjuk, a túra végén hogyan fogunk hazajutni. Ha a tömegközlekedést választjuk, érdemes megnézni, milyen járatok indulnak hajnalban az úti célunktól leghamarabb vissza – hívta fel a figyelmet a természetjáró szövetség elnökségi tagja. 

Majd néhány Miskolc környéki éjszakai kiránduláshoz ideális túraútvonalat is említett. Könnyű éjszakai túra lehet például Lillafüred felől felsétálni a Zsófia-kilátóhoz és vissza. Másik jó választás városhoz közel a Bükkszentkereszt-Feherkőlápa – Lillafüred-Majláth útvonal. Emellett Ómassára vagy Répáshutára kibuszozva szintén számos variációs lehetőség kínálkozik. 

Fényforrások, fényvisszaverők

Amikor az elengedhetetlen felszerelésekről faggattuk a túravezetőt, elsőként viccesen két dolgot emelt ki. Szerinte az éjszakai túrákhoz a legfontosabb, aminek a birtokunkban kell lenni, az elszántság és a merészség, hogy egyáltalán belevágjunk a kalandba. 

- A nappali túráknál megszokott dolgok mellé - élelem, ivóvíz, papír alapú térkép, elsősegély felszerelés, bokát is tartó, kényelmes túrabakancs, rovarriasztó - a megfelelő fényforrásokat és fényvisszaverő eszközöket kell még magunkhoz venni éjszaka. Itt is alapszabály, hogy nem elég látni, látszani is kell. Elengedhetetlen a jól működő világítóeszköz, lehetőleg fejlámpa. Amennyiben elemes, vigyünk magunkkal tartalékelemet, ha akkumulátoros, akkor töltőeszközt, vagy pótlámpát. Ha tudjuk, hogy forgalmas közút mentén is fog akár csak részben vezetni utunk, legyen nálunk láthatósági mellény. Lehet kapni táskára, karra helyezhető fényvisszaverő pántokat, ami szintén nagyon hasznos. Lényeges, hogy a telefonunkat teljesen feltöltött állapotban tegyük zsebre túra előtt, lehetőleg egy powerbank és töltőkábel társaságában – sorolta. 

Figyelmesen közlekedjünk!

Az éjszakai túrák a kellemes izgalmakon túl, valós veszélyeket is rejthetnek magukban, de kellő felkészüléssel ezek elkerülhetők. 

- Találkozhatunk vadállatokkal, de ők inkább kikerülik az embereket, ha észlelik az érkezést. Hogyha tartunk a velük való találkozástól, közlekedjünk "hangosan", beszélgessünk, lépjünk erőteljesen. A balesetveszély a sötétben fokozottabb. Előfordulhat, hogy nem látunk meg magunk előtt egy követ, faágat és megcsúszunk. Ha nehezebb a terep, bizonytalanul mozgunk, inkább közlekedjünk lassabban, odafigyelve! Eső után csúszós lehet az út, ekkor például jól jöhet csúszásgátló. Az izofólia pedig a hűvösebb éjszakákon lehet segítségünkre, mert megvéd a kihűléstől – javasolta a túravezető. 

A napfelkelte varázslatos élmény egy éjszakai túra végén, Budaörsön is

- Benne lehet a pakliban az eltévedés lehetősége is, ha nem vesszük észre a turistajelzést valahol, vagy előfordulhat az is, hogy a jelzés "elvész" a terepről, megrongálódik. Eltévedésnél a legjobban tesszük, ha visszamegyünk arra a helyre, ahol utoljára ismert volt a helyzetünk és onnan újratervezünk. Itt hangsúlyoznám újra a térkép fontosságát! Ha bajba kerülnénk, hívhatjuk a 112-es segélyhívó számot is. Ilyenkor is fontos, hogy tisztában legyünk pontos térbeli helyzetünkkel és ezzel megkönnyítsük a segítők dolgát. Viszont még előnyösebb, ha tudjuk, hogy baj esetén kit fogunk keresni és előre közöljük vele, hogy hová megyünk – mondta. 

Borítókép: Bükki Csillagda és környéke Répáshután / Fotó: BNPI

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!