Ugrás a tartalomra

Bírság szabható ki a vadászat zavarásáért

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 28. vasárnap 11:47
A túrázóknak tél végéig érdemes tájékozódni a vadászatokról, mielőtt útnak indulnak.
Illusztráció: Pixabay

A Bükk túraútvonalainak vadászat miatti részleges lezárására hívta fel a figyelmet nemrégen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség. Az információról portálunk is hírt adott. Utánajártunk, hogy hol érdeklődhetünk a vadászatok helyéről, idejéről és az erdőben mire számíthatunk. - Kapcsolatot tartunk a Miskolc-Diósgyőr Polgárőr Egyesülettel és ők szoktak bennünket egy hónappal korábban értesíteni a vármegyére vonatkozóan a vadászatok időpontjáról és helyszínéről – mondta Török István, a szervezet elnöke.

– A hírt mindig megosztjuk közösségi oldalunkon. Tájékoztatjuk róla tizenhárom tagszervezetünk vezetőjét is, hogy a túrázás az adott helyen és időben tilos. Egyébként a vadásztársaságok a közösségi oldalukon is hírt adnak ezekről a fontos információkról. Az erdőben pedig tájékoztatótáblák figyelmeztetik a kirándulókat, és a területet szalaggal kerítik körbe - hangsúlyozta.

A vadászati idény novembertől egészen február végéig tart. "A vadásztársaságok jogszabályi kötelezettsége, hogy a társas vadászatok ütemtervét a rendőrségnek és a vadászati hatóságnak le kell jelenteniük. Kirándulóként ennél a két szervezetnél lehet érdeklődni, mielőtt útnak indulnánk" – javasolta Kovács István János hivatásos bükki vadász.

– Társas vadászat esetén az autó- és turistautakra őrszemélyzetet kell állítani, hogy a hajtóvadászat területére ne bóklásszanak be emberek. Az állami erdőgazdaságoknak joga van lezárni a vadászatok területét, de még ezeken túl is találkozhatunk a kihajtott vadakkal. Emellett bevett gyakorlat, hogy az erdőgazdaságok a saját honlapjukon, közösségi oldalukon és az önkormányzati hirdetőtáblákon közleményben értesítik a lakosságot a vadászatok helyéről és idejéről.

Életveszélyes lehet bemenni egy vadászat területére.
- Bár semmilyen szankcióval nem sújtható az, aki betéved egy vadászat területére, de nagy balesetveszélynek teszi ki magát. Ugyanis a vadászok több kilométerre ható golyós fegyverrel lőnek. Aki mégis így jár, az jobban teszi, ha visszamegy azon az útvonalon, ahonnan érkezett, és célszerű mindig a kijelölt turistaúton maradni. Kiabálással is érdemes jelezni, hogy a helyszínen van. Amennyiben a vadászok érzékelik az idegent, leállíthatják a vadászatot, ami több millió forintos veszteség lehet a vadásztársaságnak. Amennyiben feljelentés történik, vadvédelmi bírság megfizetésére kötelezheti a vadászati hatóság azt, aki akadályozta a vadászatot. A baleset pedig kötelező jelleggel minden esetben hatósági eljárást von maga után. Egyébként arra nem tudok példát, hogy külső személyt lőttek volna meg. Viszont olyan már előfordult a Bükkben, hogy egy hajtót halálosan megsebesítettek vadászat közben – árulta el a vadász.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!