Ugrás a tartalomra

„Az élet megjelent”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 26. csütörtök 09:18
Orosz Atanáz görögkatolikus püspök osztja meg olvasóinkkal ünnepi gondolatait.

Karácsony az Isten Fia, Jézus Krisztus test szerinti születésének ünnepe. Annak évenkénti megünneplése, amiről Máté és Lukács evangélisták részletesen tanúskodnak könyvük kezdetén. A keresztény egyház hite szerint az Istenember a Szentlélek által megtestesült, és Szűz Máriától született üdvösségünkért és bűneink bocsánatára – fogalmaz Orosz Atanáz görögkatolikus püspök.

Jézus Krisztus célja az, hogy megnyissa az emberek számára az Istennel való közösségben zajló új életet. Előéletünk hibái, életünk gondjai-bajai ellenére eljött hozzánk a Megváltó, hogy életünk legyen „és bővebben legyen” (vö. Jn 10,10).

Szent János levele szerint „az élet megjelent, és mi láttuk, és tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, mely az Atyánál volt és megjelent nekünk” (1Jn 1,2) Nem akármilyen élet az, amely megjelent, hanem a nagy kezdőbetűs, az az Élet, „mely az Atyánál volt és megjelent nekünk”. „Benne élet volt, és az Élet volt az emberek világossága” – olvassuk a negyedik evangélium kezdetén (Jn 1,4).  S valóban így tekintünk a Betlehemben közénk jött kisdedre.

Bennünket ez a karácsonykor e világra jött Élet különösen is kötelez, hogy az emberi életet bármilyen körülmények között is megbecsüljük és védjük. Születéstől, sőt fogantatástól kezdve a természetes halálig. Hiszen az életet Isten adta ajándékként. Ezért nem szabad a megfogant emberi életet kioltani vagy a szenvedés elől úgynevezett „édes halálba” küldeni idős embereket. A fogyatékossággal élő, beteg vagy halál közelében lévő személyek életének ember nem vethet véget. Fel kell karolnunk minden elesett embertársunkat és támogatnunk kell az emberhez méltó életet, kerülve minden olyan eszközt, amely ennek véget vetne. Az emberi lény személyi jogait létének első pillanatától fogva el kell ismerni, ezek közé tartozik minden ártatlan lény sérthetetlen joga az élethez.

Isten azért lett emberré, hogy emberi természetünket eredeti rendeltetésének megfelelően a saját élet- és szeretetközösségébe emelje föl. Éppen ezért nemcsak háborútól, hanem bármi más ártalomtól is óvjuk-védjük az életet. Amennyire tehetjük. Mert a Betlehemben született kisdednél van az Élet forrása és az Ő világosságában látjuk meg a világosságot.

Csillagot vártak a zsidók évszázadok óta, csillagot láttak a napkeleti bölcsek Jézus születésének idején és helyén. Kívánom, hogy ki-ki a saját csillagát is megtalálja a Messiás születését jelző csillagban. Bukkanjon rá saját életútjára és annak megfelelő folytatására. Mindezeknek örömteli átélését kívánom a miskolci és környékbeli ünneplő családoknak.

További hírek

Olvasnivaló