Ugrás a tartalomra

Az elkerülő fizetőssé tétele ellen szólaltak fel a Velünk a Város képviselői

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 02. csütörtök 14:19
Az M30-as miskolci szakaszait januártól csak matricával lehet használni. Szilágyi Szabolcs és Simon Gábor úgy vélik, ezzel a kormány nem csak az itteni autósokat sarcoltatja meg, de saját elveinek is ellent mond.
Fotók: Beregi László

- A sorozatos elvonásokat követően újabb, ezúttal karácsonyra időzített „ajándékkal lepte meg” a kormány a miskolciakat – kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót Szilágyi Szabolcs, a megye 1-es választókerületének összellenzéki képviselőjelöltje. – A napokban érkezett a hír: január 1-től az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza is fizetőssé válik.

Fotók: Beregi László

AZ értesülést az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) is megerőstette. Szilágyi Szabolcs ezt nem tartja helyes iránynak.

- Európa számos országában, rengeteg város körül ezek az elkerülő utak ingyen használhatóak. Így csillapítják az adott város belső forgalmát. Emellett persze kímélik az autósok pénztárcáját is. Annak nyilván örülünk, hogy a Miskolc – Kassa autópálya megvalósult, azt viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a város körüli elkerülő szakaszt fizetőssé teszik. Ezért azt javasoljuk, hogy legalább az Y-híd befejezéséig maradjon díjmentes az említett útszakasz, de még jobb lenne, ha

az illetékesek megvizsgálnák annak a lehetőségeit, hogyan maradhat a továbbiakban is ingyenes az elkerülő használata.

Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője azt is elmondta, miért tartja fontosnak a díjmentességet.
- Felháborítónak tartom, hogy a Fidesz-kormány ismét a miskolciakat akarja megsarcolni, hiszen ugyanezt tette korábban a helyi tömegközlekedéssel is – fejezte ki a témával kapcsolatos ellenérzéseit, hozzátéve,

az M30-assal kapcsolatos döntésnek komoly hatásai lesznek az egyéni közlekedésre.

- Az, hogy az északi és a déli kereskedelmi központunk közötti ingyenes autóútszakaszt meg akarják szüntetni, mindenképp a miskolciak érdekel ellen való intézkedés. Azért is felháborító ez a döntés, mert, például az M0-ás pálya esetében is ingyenesek bizonyos szakaszok, amelyeknek elkerülő funkciójuk van.

A várost irányító frakció vezetője azt is elmondta, miért tartja diszkriminatív eljárásnak Miskolccal szemben a mostani döntést.

- A megyében is épül elkerülő szakasz: Sajószentpéternél. Ennek szükségességét a kormány – többek közt – a következőképp indokolta:

  • csökken a belterületi szakaszok forgalma

  • kisebb lesz a belterületi környezetterhelés

  • gyorsabban elérhetővé válnak az úticélok

A miskolci autósok megsarcolása pedig szöges ellentétben áll ezekkel – fogalmazott Simon Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!