Ugrás a tartalomra

Az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatott anyaga Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 09. péntek 19:42
A Miskolci Galériában nyílt meg az a kiállítás, amelyen a magyar illusztrációs művészet legfrissebb munkáit mutatják be.

Különleges tárlat nyitotta meg a kapuit a Miskolci Galériában, amelynek története egy évvel ezelőttre nyúlik vissza. 2019 őszén a Graphifest keretében első alkalommal került megrendezésre a Budapesti Illusztrációs Fesztivál, azzal a céllal hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A szervezők a pályázatot négy kategóriában írták ki:

1. Szépirodalmi illusztráció (Fiction): szabadon választott művek, régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásainak, vers, novella, regény, mese, gyermek- és ifjúsági irodalom illusztrációi;

2. Tudományos művek illusztrációi (Non fiction): természettudományos, technikai, turisztikai, felvilágosító stb. illusztráció;

3. Illusztrációk az alábbi, idén évfordulós alkotók valamelyikének választott művére: Csáth Géza, Ady Endre, Örkény István.

4. Szöveg nélküli lapozók és narratív képkönyvek (silent book).

Az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatott anyaga Miskolcon | Mocsári László képgalériája

A felhívásra mintegy 200 alkotó több mint 2500  pályaműve érkezett be, abból választotta ki egy előválogató zsűri a kiállított 250 művet, amiből a miskolci közönség most 164 alkotást láthat, válogatást a szépirodalmi, non fiction és szöveg nélküli illusztrációkból.

A kiállítás megnyitóját pénteken délután tartották, ahol Révész Emese, a kiállítás kurátora és Kónya Ábel képzőművész, a Miskolci Galéria vezetője mondott köszöntőt.

A tárlat díjazottjai: Az olaszországi Sármedei Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Iskola Fondazione Stepan Zavrel által támogatott két ösztöndíjat pályakezdő illusztrátoroknak Gollowitzer Szabina és Kindli Csenge kapta.

A Pagony Kiadó legjobb pályakezdő illusztrátor 100 ezer forintos különdíját Turi Lilla nyerte el, az Illusztrációs Fesztivál tudományos, non-fiction kategóriájának díját Kószó Gréta kapta, a Csimota Kiadó szöveg nélküli képeskönyv (silent book) 100 ezer forintos díját Jásdi Júlia nyerte el, míg a Fesztivál Móra Kiadó által felajánlott 300 ezer forintos fődíját Grela Alexandra illusztrátor kapta meg.

A kiállítás 2020. október 9. és november 29. között hétfő kivételével 9-17 óráig látogatható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!