Ugrás a tartalomra

Az idősek tapasztalatai fejlesztenek minket

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 08. péntek 14:02
Október világszerte az idősek hava, amely kezdeményezésnek Miskolc is tisztelettel adózik. A városi rendezvénysorozat részeként pénteken a Szépkorúak Háza Idősek Otthonában ünnepi műsort tekinthettek meg az ott lakók. Az igazi különlegesség azonban az intézményen belüli Szent Rita Kápolna felszentelése volt, így mostantól méltó körülmények között élhetik meg hitüket az otthon lakói.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek világnapjává, azonban azóta az egész hónapban szokássá vált kiemelt figyelemmel tisztelegni szépkorú embertársaink előtt. Miskolc is őrzi ezt a hagyományt.

Képgalériánk az ünnepi eseményről; Fotók: Juhász Ákos

Sokakat sújtott nehézséggel a koronavírus-világjárvány, azonban a kiemelten veszélyeztetett idősek számára ez egy még inkább megterhelő időszak volt. Sok-sok lemondással és magánnyal járt a fertőzés elleni védekezés, ezért most az eddigieknél is fontosabbá váltak azok az emberi kapcsolatok, hétköznapi gesztusok, amelyek szebbé teszik az életünket – mint amilyen a pénteki nap is volt.

Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella, a Szépkorúak Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az idősek havi ünnepi műsor mellett a Szent Rita Kápolna szentelését emelte ki. Mint mondta, az otthon lakói számára nagyon fontos a hit gyakorlása.

Egyikük Kiss Ferencné, aki felidézte, hogy a járvány alatt nehéz időszakot kellett megélniük, azonban az intézmény munkatársai vigyáztak rájuk és így átvészelték azt. Örömet okoz neki és társainak az imaterem mellett az új rekreációs szoba és az ebédlő.

A Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulóinak és Ruszkai Éva Klára, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatójának műsora előtt Szegedi Judit Katalin, a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány a Miskolci Családokért kuratóriumának elnöke tolmácsolta Veres Pál polgármester ünnepi köszöntő szavait.

A városvezető azt emelte ki, hogy bár október az idősek hónapja, nem ez az egyetlen időszak, amikor meg kell becsülnünk szépkorú embertársainkat. Kultúránk része a törődés és gondoskodás. Egy közösséget az is jellemez, hogy miként bánik felmenőivel. Miskolc számára kiemelten fontosak éltes korú polgártársaink. Ezt több olyan, kifejezetten a részükre indított kezdeményezés tanúsítja, mint a Salkaházi Sára Program, a szépkorúak filmklubja és egyéb kulturális programok.

Varga Andrea alpolgármester személyesen mondott köszöntőt. Úgy látja, hogy egy társadalom akkor képes a fejlődésre, ha tanul a tapasztalatokból, amelyeket a korábbi generációk hordoznak magukban. A felmenőink mindig mintaként szolgálnak számunkra. „Éppen ezért hihetetlenül fontos, hogy odafigyeljünk egymásra” – folytatta a városvezető.

Szent Ritára, a felavatandó kápolna névadójára áttérve elmondta, hogy a reménytelen ügyek védőszentjeként sokaknak nyújtott már támogatást. Azt kívánta, hogy az imaterem váljon a szépkorúak házának gyöngyszemévé, ahol elmélyülhetnek a hitben az oda betérők.

További hírek

Olvasnivaló