Ugrás a tartalomra

Az új szezonban is csodát őröl a malom

Bájer Máté - Miskolc Tv
Utoljára módosítva
2022. augusztus 15. hétfő 16:41
A műértő csemetepublikum a következő szezonban sem fog unatkozni: izgalmas előadásokkal várja őket a Miskolci Csodamalom Bábszínház.
Figyel a társulat Fotó: Juhász Ákos

Hivatalos fennállásának 30. évadát nyitotta meg a helyi báb-Brodway hétfő délelőtt. A sajtónyilvános társulati ülésen Temesvári Éva bábszínház igazgató nem csak a nyári fellépésekkel kapcsolatos tapasztalatokat foglalta össze, hanem rávilágított arra is, hogy az intézmény megítélése mennyit változott az utóbbi egy év alatt.
- A társulat két előadást tartott Kapolcson és egyszer felléptünk Tiszafüreden. Ezek mellett részt vettünk a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, Kecskeméten. Régebben elég rossz emlékek születtek az ilyen fesztiválokon, most viszont hatalmas sikereket könyvelhettünk el: nem csak a Holle Anyó című előadásunkat magasztalták, de a bábszínészeket is.

A darab vonalvezetését és dramaturgiáját dicsérte a szakma, valamint külön kiemelték Heiszmann Ildikó sokszínű alakítását.

Temesvári Éva ezután elmondta, a jubileumi évadban is színes programokkal és különleges előadásokkal készülnek. Például megelevenednek majd a színpadon a miskolci alkotók közreműködésével összeállított Miskolci mesék, a János vitéz, a Három kismalac vagy például a Babszem Jankó. A bábszínház idén is a Csodamalom nyitogató családi fesztivállal tárja ki a kapukat a gyerekek és családok előtt szeptember 4-én.

- Az első bemutatónk a Miskolci mesék lesz. A városhoz kötődő történeteket láthatnak majd a nézők, amiket Csorba Piroska és Fedor Vilmos könyveiből viszünk színre.

Az előadás mind a bábszínház, mind a város életében egyfajta mérföldkő, hiszen olyan miskolci sztorikat adaptálnak gyermekek számára is érthető módon, amelyek alapvetően felnőtteknek íródtak. A darab szövegkönyvéből pedig a későbbiekben egy mesekönyv is készül majd, színes illusztrációkkal díszítve. A bábszínház reméli, ez idén karácsonyig a polcokra kerülhet.

Az igazgató elmondta, hogy a 30 évad lehetőséget nyújt arra is, hogy egy különleges módon hálálják meg a bábszínészek munkáját.

- Törekszünk rá, hogy azok, akik már 30-35 éve dolgoznak a Csodamalomban, mind kapjanak egy szívüknek kedves, „szóló” darabot, ezzel is szeretnénk rájuk irányítani a figyelmet, megköszönni az elhivatottságukat.
Emellett egy különleges technikával készült darabot is láthatnak a nézők.

- Lázár Ervin meséjét, A nagyravágyó feketerigót gioco vita nevezetű árnyjáték-technikával mutatjuk majd be – erről már Fekete Dávid művészeti vezető beszélt. – Itt egy különleges, elölről mozgatott árnyjátékot láthatnak majd a nézők. Plusz érdekesség, hogy kevesebb lesz a szöveg, és nagyobb hangsúlyt kap benne a zene.
A művészeti vezető kifejtette, hogy a bábszínház nem korosztályhoz köthető, annak ellenére sem, hogy Miskolcon nincs hagyománya a „felnőtt előadásoknak”.

- Szeretnénk, szoktatni a közönségünket arra, hogy a bábszínház nem csak a gyerekeknek szól, több olyan izgalmas előadást is vendégül látunk a 30. évadban, ami ezt bizonyítja majd – mondta Fekete Dávid.
Az évadnyitó társulati ülésen az önkormányzatot, mint fenntartót Ignácz Dávid jegyző képviselte, aki szerint az elmúlt években felértékelődött a művészet szerepe, ezért is fontos az, hogy Miskolc ilyen nagymúltú kulturális intézményekkel büszkélkedhet, mint a Csodamalom. Emellett ígéretet tett arra, hogy a következő 1 százalékos gyűjtési időszakig segítséget nyújt abban, hogy civil szervezetként is tudjon forrást gyűjteni és pályázni a bábszínház.

További hírek

Olvasnivaló