Ugrás a tartalomra

Azért, hogy harcedzettek legyenek a fiatalok! – 7. Országos Haditorna Verseny

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 09. szerda 16:01
Az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjét tartották meg a Volán pályán, amire idén rekord számú középiskola nevezett be. A nyertes a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium lett. Második helyezést a miskolci Avasi Gimnázium csapata ért el, harmadik pedig az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 1-es csapata lett.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Elméleti és gyakorlati feladatokat rejtő állomásokon mérték össze tudásukat, erejüket és ügyességüket ötfős csapatok a Volán pályán, ahol a megyei döntőjét tartották meg az Országos Haditorna Versenynek. Demeter Ervin a megnyitón azt mondta, ennyien még nem jelentkeztek a megmérettetésre, mint idén. – Most huszonegy középiskola vesz részt szerte a megyéből. El szoktak jönni Ózdról, Sátoraljaújhelyről, Szerencsről és Kazincbarcikáról is, hiszen ez már a hetedik verseny. Azért tartjuk fontosnak, mert olyan katonai, védelmi, önvédelmi tudást, gyakorlatot szereznek a fiatalok, ami életük során hasznos lehet. A Magyar Honvédségnek ugyanis úgy kell működnie, különösen békeidőben, hogy rendelkezésre áll egy jelentős önkéntes tartalék. Mindenki nem lehet katona, és nem is kell, hogy az legyen, a civileknek azonban kell rendelkezniük olyan képességekkel, készségekkel, amik szükségesek maguk és az ország megvédéséhez alkalomadtán – fogalmazott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottságának elnöke.

Kit neveztek Sivatagi rókának? Hogyan kell eldobni egy gránátot? És tudnak-e futni hosszútávon? – Ilyen és hasonló feladatokat kellett megoldaniuk a fiataloknak, akik közül volt, aki már hetek óta készült a versenyre. – Már három hete gyakorlunk. Nagyjából tudtuk, milyen feladatok lesznek, én például a távfutásban vagyok jó, de nyilván a legjobb eredményt akarjuk elérni az akadályverseny jellegű feladatoknál is – mondta Kovács Levente, aki a Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumba jár, és négy osztálytársával érkezett a programra.

A megyei elődöntő után még ősszel megrendezik az országos döntőt, aminek Budapest ad helyet.

További hírek

Olvasnivaló