Ugrás a tartalomra

Bajnok a miskolci amerikaifutball-csapat

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 17. szombat 21:57
Ez férfias küzdelem volt! Meg tudta szorongatni, de a bajnoki címet nem tudta elorozni a Miskolc American Football Team elől a Budapest Cowbells második csapata, a hazaiak 43:22-re nyertek, így ők lettek a Divízió I idei bajnokai.

Veretlenül, brutális pontkülönbséggel (209-41) menetelt a döntőig az ezúttal piros mezt öltő Miskolc American Football Team. A döntőben az a Budapest Cowbells II volt az ellenfél, akit az alapszakaszban simán, 55:0-val intéztek el. Mindenki pontosan tudta azonban: egy bajnoki döntőben semmit sem számít a korábbi eredmény, itt bármi megtörténhet, a pillanatnyi forma, a koncentrációs szint, a reagálóképesség, és tucatnyi más faktor bír befolyással arra, hogy végül ki emelheti magasba a kupát.

Nos, ennek megfelelően indult a mérkőzés Szopkó Tibor alpolgármester kezdőrúgását követően. Koncentrált csapatokat látott a lelátót megtöltő közönség – hangos kísérettel érkeztek a vendégek is –, érezhető volt, hogy a korábbi nagyarányú győzelem megismétlésére kevés az esély – a bajnoki címért bizony vért kell izzadni.

Pedig a vezetést a hazaiak szerezték meg Nagy Donát touchdownjával (TD), Vasyl Yordan passzából (7:0). De aztán szinte azonnal jött a válasz, hamar egyenlített a Cowbells, szintén passzolt TD-vel (7:7). Sőt! Hiába szereztük meg ismét a vezetést (14:7), a következő drive-ban elkapással egyenlített a fővárosi ellenfél – aztán azonnal húztak egy váratlant, és extra rúgás helyett rámentek a kétpontosra, amit be is húztak, ezzel átvették a vezetést (14:15). Amit aztán egy újabb TD-vel meg is erősítettek (14:22), de a záró támadássorozatban Yordan higgadt irányításával (ahogy a nézők között elhangzott) „szisztematikusan” halad előre a támadógépezet, aminek köszönhetően a Miskolc beérte az ellenfelét. Így 22:22-es döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

A második félidő első támadását kivédekezte a Miskolc defense-e, a másodikat pedig végigvitte az offense (29:22). Fenyvesi Csaba TD-jével és Jónás Máté extrapont-rúgásával újra a hazaiak vezettek. Ahogy az elődöntőben, úgy most is a második félidőben kapcsolt igazán rá a támadósor, sorra szerezték a pontokat, míg a védelem levegőt venni sem engedett a Cowbells támadóinak. Az utolsó TD-nk igazán parádésra sikerült a döntőben: a második irányítófutással megszerzett hatpontos során több mint fél pályán át szlalomozott a védők között a kiválóan teljesítő Vasyl Yordan, majd (szokás szerint) Jonás Máté is belőtte az extra pontot, ezzel kialakítva a 43:22-es végeredményt.

– Az első és legfontosabb dolog: az egész szezon során nagyon jól működött együtt a két miskolci csapat, a Steelers és a Renegades – emelte ki az érthetően rendkívül boldog miskolci irányító, Vasyl Jordan. – Kicsit lassan kezdtünk ma, vétettünk hibákat, én is eladtam egyszer a labdát, de újra és újra összeszedtük magunkat, rendre meg tudtunk újulni. A Cowbells ma nagyon jól játszott, ügyesek, izgalmas meccset játszottunk ellenük.

Így, hogy egy komoly, férfias küzdelemben kerekedtek felül, még szebben csillog az az aranyérem, vetettük fel az irányítónak. – Elmondhatatlan érzés bajnoknak lenni, nagyon örülünk. Tényleg csak azt tudom kiemelni, hogy egész szezonban egy csapatként dolgoztunk a sikerért, nem lehet azt mondani, hogy csak egy ember játszott nagyon jól, és húzta a gárdát.

A bajnokságban Az év védőjátékosának megválasztott Bodnár Benedek nagyon szimpatikusan azt nyilatkozta, hogy a cím az egész csapat érdeme. – Egy ilyen elismerés az egész csapatról szól, az egész védelemnek egy óriási kitüntetés.

Elismerte, hogy most azért akadtak gondjaik védekezésben a fővárosiak ellen, leginkább az elején. – A támadósorunk jól működött, de a védelmünkön változtatni kellett az első félidő után, jobban kellett alkalmazkodnunk a Cowbellshez. Érezni lehetett, hogy nagyon komolyan videóztak, felkészültek belőlünk.

– Most mindenki, aki itt játszik, az Miskolcon él. Ez egy óriási dolog, és szerintem ez is a sikerünk titka. Reméljük, megyünk felfelé – tette hozzá.

Márpedig a bajnoki címmel kivívták a HFL-es indulás jogát. – Mi egyébként is erre készültünk, csak a járvány közbeszólt – nyilatkozta lapunknak Aggod Péter szakosztályvezető. – Most megint nem tudjuk, mi jön ősszel, kivárunk. Reméljük, szponzorok is mögénk állnak, akkor elindulunk a legmagasabb ligában.

Juhász Ákos képgalériája

A döntőre rátérve azt mondta, az a csapat nyert, amelyik jobban akarta a győzelmet. – A Cowbells abszolút nem feltartott kézzel jött ide, jól felkészültek belőlünk, ezért lett szoros az eleje. Hogy mi hibádzott a játékunkban? A kickoff-unk nem nagyon működött, a rúgás után többször jó pozícióból jöhetett az ellenfél. Amint ezt kijavítottuk, „hosszabb” pályán kellett játszania a Cowbells-nek, így a red zone előtt meg tudtuk őket állítani, ami azt is maga után vonta, hogy a támadósorunk több időt tudott a pályán tölteni.

– Nagyon rég játszott így együtt a két csapat, remélem, hogy hosszú távon is marad ez az együttműködés. Közösen nyertünk – hangsúlyozta a szakosztályvezető, ami felemlegette azt is mosolyogva, hogy voltak már magyar bajnokok, nyertek Divízió II-t – a DivI-es bajnoki cím hiányzott csak – eddig.

További hírek

Olvasnivaló