Ugrás a tartalomra

A Baráthegyi Majorságban is tartanak még a korlátozások

minap.hu / Miskolc TV
Utoljára módosítva
2020. május 18. hétfő 19:23
 A Szimbiózis Alapítvány lakói számára még mindig nem enyhíthettek a korlátozásokon. Speciális szabályok betartása mellett élik mindennapjaikat. Vannak olyan korábban bejárók, akik - azért, hogy a farmon dolgozhassanak - beköltöztek a majorságba. A bezártságot nehezen viselik, de a programok és a mindennapi teendők segítenek ennek a leküzdésben. Az alapítvány több mint 400 fogyatékkal élőt és családját segíti a nehéz napokban is.

A Baráthegyi Majorságban a karantén idején is akad munka bőven. Növényt termesztenek, állatokat gondoznak vagy kézműveskednek a bent lakók, miközben épül a családbarát panzió is. A beruházás nagy iramban zajlik, a tervek szerint szeptemberig felépül, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak majd. A fűtést a majorság területén képződő környezetbarát anyaggal fogják megoldani. A panzióban étterem, wellness részleg és egy elkülönített park is várja majd azokat a szülőket, akik fogyatékkal élő gyermeküket nevelik.

Az utóbbi időben egy elektromos kisautót is beszereztek, hogy a dolgozók könnyebben tudjanak közlekedni a majorság és a fűzfásház között. Ezen a telephelyen is látogatási tilalom van, csak a gondozók és a házban élők dolgozhatnak az udvaron.  

- Speciális szabályokat léptettünk életbe, ami nemcsak a maszkokat és a fertőtlenítést jelenti, hanem a napirendeket is teljes mértékben át kellett alakítani. Azoknak a fiataloknak, akiknek a mindennajai egy megszokott rendszerben zajlottak, új aktivitást kell biztosítani, hogy ne pörögjenek be, ne jelentkezzenek agresszív vagy autoagresszív viselkedési formák - mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. A gondozottak a bezártságot nehezen viselik, de a programok és a majorságban végzett munka segít ennek a leküzdésben.

A januári kutyatámadás óta most már mindkét alpakka jobban van, de felügyeletre még mindig szükségük van. Szerencséjük, hogy gondozójuk a veszélyhelyzetben sem hagyta magukra őket.

- Két hónapja a családommal együtt beköltöztünk ide a majorságba. A vírushelyzet azt kívánta meg, hogy az állatok állandó felügyelet alatt legyenek, illetve az alpakkák még mindig ápolásra szorulnak a januári kutyatámadások után. A kecskéknél pedig ellési időszak van, és ilyenkor az anyák van amikor segítségre szorulnak - fogalmazott Házi Julcsi, a  Szimbiózis Alapítvány állatgondozója. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!