Ugrás a tartalomra

Bekábelezik Európát - harminc éves a miskolci vezetékgyár

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. június 08. csütörtök 19:03
A FUX Zrt. alapítói négymillió forinttal indították útjára a vállalkozást, ma közel harminc milliárd forint éves árbevételnél tart a cég, amely – a pandémiás évek miatt kicsit halasztva – idén ünnepli alapításának harmincéves jubileumát.
Fotók: Mocsári László

A jeles alkalmat beharangozó sajtótájékoztatón Barkóczi István alapító-tulajdonos az indulásra emlékezve elmondta, a társaság történetében ott van minden, amit egy cégtulajdonos három évtized alatt átélhet, megtapasztalhat: erőfeszítés, akarás, hit, tudás, vezetői kihívások, üzleti sikerek és kudarcok, eredmények és veszteségek, a soha fel nem adás képessége. A mögöttük lévő, immár több mint harminc esztendő alatt hatalmas utat jártak be, mire Európa egyik leginnovatívabb kábelgyára lettek. 

„Az egykori December 4. Drótművekből kiválva négyen kezdtük el az emelés- és rögzítéstechnikai eszközök gyártását, forgalmazását. Nagy tervekkel indultunk, de azt őszintén szólva nem gondoltuk, hogy harminc év elteltével ennyi mindent elérünk majd. Magamban mosolygok, amikor arra gondolok, hogy céges ünnepségeken már a kezdet kezdetén is azt mondtam – félig viccesen –, hogy majd innen megyünk nyugdíjba. És tessék: tényleg innen megyünk” – mesélte az alapító. 

Hozzátette: „Visszatekintve már minden más, minden megszépül, de lássuk be, nem volt egyszerű. Különösen szívós munkát követelt már az is, hogy bekerüljünk a nemzetközi piacokra, hogy helytálljunk, megmaradjunk. Kezdetben olyan versenytársakkal szemben kellett megmutatnunk, hogy mit tudunk, akik magasabb technológiai színvonalon álltak, nevük volt a szakmában, és más volt a vállalati kultúrájuk is. Nagyon-nagyon sokat kellett tanulnunk, fejlődnünk, és ez igaz a technológiai szintre és a munkatársaink hozzáállására is. Menet közben sokszor voltam talán túlságosan is kemény a munkatársaimmal, de tudtam, pontosan, precízen kell dolgoznunk, olyan magas minőséget kell produkálnunk, hogy ne mondhassák ránk legyintve: „Ja, ez a cég egy volt szocialista országból jön!”" 

Barkóczi István kiemelte, cégük harminc éves története a folyamatos innováció, az előre gondolkodás, a tervezés története. Az alapításkor emelés- és rögzítéstechnikai eszközöket gyártottak, majd kezdtek nyitni a villamos-ipar felé. 1995-ben megvették az első sodrógépüket, egy használt cseh masinát, amelyen elkezdték a szabadvezetékek gyártását. Ez volt a FUX első nagy lehetősége, és sikerült is betörniük a villamosenergia-iparba, ami magával hozta a folyamatos bővülés lehetőségét. A többi már történelem. Habár az iparágban a ma már közel harmincmilliárdos árbevételt produkáló vállalat nem számít nagynak, mégis megtalálják azokat a piaci réseket, azokat a feladatokat, amit a nagyok nem vállalnak el, és így nem csupán versenyben vannak az európai piacon, de folyamatos a bővülésük is. 

Ennek titka a sokkal nagyobb rugalmasság, és az állandó innováció. Az sem hátrány egy versenytárgyaláson, hogy erős kutatás-fejlesztési, tudományos hátteret nyújt nekik a Miskolci Egyetem. Innovációs erőfeszítéseiket több szakmai díjjal is elismerték már, legutóbb – 2021 elején – az Innovációs és Technológiai Minisztérium Ipari Innovációs Díját nyerték el. 

„Tapasztalatból mondhatom azt is, hogy ha új piacokat keresünk, ha új partnerekkel vesszük fel a kapcsolatot, az első kérdés, amire választ kell adnunk: milyen a szakembergárdánk, mennyire innovatív a cégünk, milyen kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatunk? Ha a válaszaink pozitívak, érezhetően megnő irántunk a bizalom, érdemessé válunk a figyelemre, ha viszont nem, marad a rövid, udvarias beszélgetés, ami jelzi: itt nincs keresnivalónk. Mint minden piac, a kábelfelhasználói is állandóan változik, folyamatosan újabb igényekre kell választ adnunk termékeinkkel. Ha nem így teszünk, elvesztjük partnereink érdeklődését. Ezek azok az okok, amelyek miatt megkerülhetetlennek tartom az innovációt” – tudtuk meg a cégalapítótól, aki rögtön bemutatta két új innovációjukat: a karbonszálas távvezetéket, amelyet kis tömeg, nagy szakítószilárdság, kiváló vezetőképesség és alacsony hálózati veszteség jellemez, és amit csak ők gyártanak Közép- és Kelet-Európában, valamint utódját a cégvezetői székben, Barkóczy Pétert

A generáció- és módszerváltást jelentő új cégvezetés prioritása is az „előre menekülés” lesz, vagyis a töretlen innováció. Barkóczy Péter elmondta, hogy igyekeznek új termékekkel, új piacok felé nyitni. A hagyományos, szigetelés nélküli, úgynevezett szabadvezetékek szegmensében az új karbonszálas távvezetékkel kívánják meghódítani a piacot, amire jó esély van, hiszen ez a vezeték lényegesen könnyebb az acélmerevítéssel rendelkező hagyományosnál, tehát anélkül növelhető a keresztmetszete és ezáltal az áramszállító képessége, hogy például új villanyoszlopokra lenne szükség. Leakasztom a régit, felrakom az újat, és máris van egy sokkal nagyobb kapacitású hálózatom, amely már a házi kiserőművekből (napelem, hőszivattyú) származó plusz áramokat is kezelni tudja. Valamint nyitnak a szigetelt földkábelek irányába is, hiszen a trend ma egyre inkább az, különösen a településeken, hogy a légvezetékeket eltűntetik az utcaképből és lesüllyesztik a föld alá. Ehhez földkábelekre van szükség. 

Az új cégvezető feladata lesz szervezetileg és működésileg is modernizálni a vállalatot. „Modern vezetékeket csak modernizált gyárban lehet előállítani” – mondta Barkóczy Péter. 

Rámutatott, a FUX mára több mint 385 ezer kilométernyi vezetéket gyártott a három évtized alatt, ami a Föld és a Hold távolsága, a kérdés a hogyan tovább a Hold után? Ez az út a folyamatos innováció és fejlődés, csak így maradhat a vállalat a megfelelő pályán és maradhat versenyben az európai piacon.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!