Ugrás a tartalomra

A béke szigetévé vált a Hősök tere

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 22. szerda 11:18
Félszáz torokból szólt a lélek hangja: körülbelül ötvenen lélegeztek egy ritmusra a jóga világnapján megtartott közös gyakorláson, kedden a Hősök terén.
Horváth Csongor képgalériája

Kismamák, nyugdíjasok, kezdők és haladók egyaránt eljöttek ünnepelni a délután 6 órára árnyékba borult térre, amit a lengedező szellő mellett a közeli szökőkút vize is hűsített valamelyest. Ünnepelni jöttek, hiszen a gyakorlás elsősorban arról szólt, hogy közösen éljék meg a jóga adta örömöket: az izmok felfrissülését, a lélek tisztulását, a nyugalmat és a békét.

Az eseményt a legnagyobb közösségi oldalon hirdette meg a szervező Breitenbach Ildikó (aki egyébként a jógából építkező bodyartot oktatja az egyik miskolci fitneszközpontban). Nem ez volt az első alkalom, hogy a Hősök terét választották a gyakorlásra, 15 évvel ezelőttre nyúlnak vissza a kezdetek - a járvány lecsengésével azonban új dolgokat is megtapasztalt szervezőként.

- Korábban főleg a saját vendégeim kísértek el a kitelepülésre, de most rengeteg új emberrel ismerkedhettem meg - tekintett körbe a gyakorlás előtt Ildikó, aki gyakorló oktatóként úgy tapasztalja, egyre népszerűbb a jóga a miskolciak körében is.

India miniszterelnökének kérésére az ENSZ 2014 decemberében döntött arról, hogy június 21-ét a jóga világnapjává nyilvánítja. „A jóga a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, az önkorlátozás és a kiteljesedés egységét, az ember és a természet közti harmóniát fejezi ki” – mondta Narendra Modi, amikor előterjesztette a világnapról szóló elképzelését. Első alkalommal 2015-ben rendezték meg az eseményt közel 172 ENSZ-tagországban, köztük Magyarországon is. Ezzel a szervezet elismerte, hogy a jóga gyakorlásának előnyeivel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése hasznos a világ népességének testi-mentális egészsége szempontjából. 

- Mi lehet ennek az oka? A jóga egy csodálatos rendszer, aminek testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásairól nemhogy órákat: napokat lehetne beszélni. Vallom, hogy csak pozitív élettani hatásai vannak, de fontos, hogy oktatóként figyeljünk a gyakorlókra, a mozdulataikra; nem szabad túlerőltetni semmit - figyelmeztetett.

A jóga során elsősorban a mélyizmokat erősítjük, miközben nyújtásokat is végzünk. Idővel - hangsúlyozzák a szakemberek - javul a tartás, az ízületek állapota. Élhetőbb hétköznapok testnek és léleknek.

- Most egy 70 perces hatha jógát tartottunk a segítőmmel. Mivel az itt lévők állóképessége, életkora, anatómiai adottságai mások, ezért egy könnyített és egy nehezített része is volt a gyakorlásnak - mondta Breitenbach Ildikó, aki az eseménnyel szerette volna felhívni a figyelmet az egészséges életmódra, a mozgás fontosságára a hétköznapokban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!