Ugrás a tartalomra

Békebeli sonka a „rendőrséf” húsvéti menüjében

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. április 03. szombat 14:14
Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy olyan férfi, aki spíler a konyhában, milyen menüvel készül családjának idén húsvétkor. Ő Szűcs István, a rendőr és „séf” – a fotókból látszik, méltán kapta meg ez utóbbi titulust is.

Hagyományosan ugyanazt az ételt készíti el évente a tavaszi ünnepre Szűcs István, akit rendőrséfként ismerünk. De mindig belecsempész egy kis újdonságot is: idén a tálalás mikéntje lesz ez. – Reggelire húsvéti Benedict-tojás lesz, aminek alapja a foszlós kalács megpirítva, majd megszórva egy kevés jégsalátával, amire teszem a füstölt sonkát, a buggyantott tojást, aminek a tetejére a hollandi mártás kerül. Most tehát nem uborkával és kaláccsal tálalom a sonkát, ahogyan szoktam – mondta.

A kalácsot a „mester” szerint könnyű elkészíteni, a próbakalácsot már több héttel húsvét előtt megkóstolhatták a családtagok. – Hamar elfogyott, mert még melegen ettük. Sárgább lett a belseje, mert kipróbáltam a kalácslisztet. Nekem bevált. Most hármas fonással készítettem ezt a foszlós finomságot. Valójában ez az egyetlen édeskés étel húsvétkor, mert én a sós ízeket részesítem előnyben, így most sem készítek süteményt – árulta el.

A húsvét legfontosabb kellékét, a sonkát annyi órán át főzi Szűcs István, ahány kilós. – Békebelit veszek, ami sokban nem különbözik a hagyományostól. Nincs előfőzve és fűszerezve, ez csak egy nyers sonka pici szalonnaréteggel. Finom és zamatos lesz önmagában is, mindenféle fűszer nélkül. Miután készen lett, levében főzöm meg a tojást, aminek ettől teljesen más íze lesz, mint egy átlagos főtt tojásnak – mondta a rendőrséf.

A főétel füstölt, főtt békebeli sonkával és blansírozott sárgarépával bélelt, ricottával töltött, baconbe tekert, egészben sült szűzérme lesz tejszínes, vízitormás brokkolikrémmel és sültburgonya-bonbonokkal. – Most újonnan a wasabit vagy más néven a japán vízitormát használtam fel. Ez erősebb, mint az itthoni tormák – mondta.

Az ebéd receptje:

Hozzávalók: 1 szűzérme, 1 sárgarépa, 25 dkg ricotta, 20 dkg bacon, 3 szál újhagyma, 15 dkg húsvéti sonka, 50 dkg brokkoli, 2 dl tejszín, 2-3 burgonya, só bors, görög fűszer, vízitormakrém vagy wasabi.

Elkészítés: A brokkolit rózsáira szétszedve lobogó sós vízben kb. 4-5 percig főzzük. Szűrjük le, és a tejszínt ráöntve botmixerrel krémesítsük, sóval, borssal ízesítsük, a legvégén adjuk hozzá a vízitormakrémet vagy a wasabit 1-2 teáskanállal ízlés szerint, ki mennyire szereti csípősen, fűszeresen. Ez lesz a krém.

A húst mossuk meg, és hártyázzuk le, vágjuk le az ún. fejét és a végét, hogy egy szép hengeres darabot kapjunk! Ezt vágjuk fel úgy, hogy szép téglalapformájú, kigöngyölt szeletet kapjunk! Szórjuk meg borssal és görögfűszerrel! A zöldséggyaluval hosszában szeleteljük fel a sárgarépát, majd blansírozzuk, azaz lobogó forró vízben kb. 1-2 percig főzzük. Utána tegyük rögtön hideg vízbe! A sárgarépaszeleteket fektessük a hús teljes felületére, erre tegyük rá a korábban már megfőzött békebeli húsvéti sonka szeleteit! Jöhet a tetejére a ricotta, szépen elkenve, ennek a közepébe tegyük bele a három szál újhagymát, és tekerjük fel a húst, mint egy roládot! A külsejét borsozzuk meg, majd először a végeit fedjük be a baconnal, végül a hús teljes felületét, így a ricotta nem tud kifolyni a sülés során. Mehet is a húsunk a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, majd utána emeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra, és süssük tovább újabb 15 percig!

A burgonyabonbonokhoz vágjunk szép formákat a krumplinkból egy kiszúróeszközzel, és főzzük elő kb. 5-6 percig! A burgonyát szűrjük le, és miután lecsepegett, és száradt egy rövid ideig, mehet is a forró olajba, ahol süssük ki! A húst, ahogy kivettük a sütőből, ne vágjuk fel azonnal, hanem 5-6 percig hagyjuk pihenni, majd vágjuk ujjnyi szeletekre, ezután már tálalhatunk is, amit egy kis retekcsírával dobhatunk fel.

További hírek

Olvasnivaló