Ugrás a tartalomra

A békét áhították Csíksomlyón

MTI
Utoljára módosítva
2022. június 04. szombat 17:17
A csíksomlyói búcsú szónoka, Udvardy György veszprémi érsek szerint nemcsak áhítani, hanem teremteni kell a békét – írja az MTI. 
A csíksomlyói búcsúra tartó csíkkarcfalvi és csíkjenőfalvi keresztalja gyalogos zarándoklata Csíkmadaras határában | Fotók: Veres Nándor (MTI)

A pünkösd előtti szombaton tartott hagyományos zarándoklatra - melyet a világjárvány két éve után korlátozások nélkül rendezhettek meg - idén is százezrek érkeztek a csíksomlyói hegynyeregbe.

Udvardy György érsek a ferences szerzetesek jelmondatára, a Pax et bonumra (Béke és jóság) építette prédikációját. Elmondta: "a béke Isten ajándéka, de a békét teremteni kell. Azt, hogy boldogok a békességben élők, a békességesek, úgy érthetjük helyesen, hogy boldogok, akik teremtik a békét" – értelmezte a bibliai tanítást.

Résztvevők a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón

Hozzátette: a béketeremtés kockázattal is jár. Ferenc pápa 2019-ben Csíksomlyón mondott prédikációját idézve ugyanakkor hangsúlyozta: "aki kockáztat, azt az Isten nem hagyja magára. A békéért tehát kockáztatni kell, a békéért meg kell küzdeni" – írja az MTI.

További hírek

Olvasnivaló