Ugrás a tartalomra

Belátható időn belül újul meg az Avasi kilátó

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 10. szombat 12:42
Jövőre lesz 60 éve, hogy átadták Miskolc jelképét a közönségnek. 2023-ban nemcsak az épület, hanem annak környezete is megszépül. A Horváth-tetőn megépült játszótér és szabadidőpark népszerűsége is mutatja, beérik a sok-sok munkaóra, amit a beruházás tervezésével és kivitelezésével eltöltöttek.
Korábbi látványtervek I.

Hetek vannak már csak hátra, és minden jel szerint megkezdődhet majd a város egyik leghíresebb épületének a felújítása, amely közvetlen környezetét is érinti - tudtuk meg Miklós Viktortól, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetőjétől.

Az elmúlt hónapokban lezajlott a közbeszerzési eljárás, néhány napja beérkeztek a végső ajánlatok is – adja hírül a városháza közleménye. A döntés még idén megtörténhet, azt követően egy rövid engedélyeztetési eljárás veszi kezdetét, de ha minden rendben lesz, akár már január végén megindulhat a munka.

A kilátó modern külsőt kap, épül egy körsétány is, az első emeleti teraszról továbbra is körpanoráma mutatja meg a várost, a jelenlegi kávézó pedig csupa üvegfalból áll majd, így a turisták és természetesen a városlakók is megcsodálhatják Miskolcot. Külön hangsúlyt fektetettek a tervezés során arra, hogy milyen fényben ragyog majd esténként a kilátó, amit energiatakarékos LED-lámpákkal oldanak majd meg.

Sőt! Egy finoman áttetsző háló is lesz az épületen, amelyen fényjátékot és akár animációt is lehet nézni. Az összes ajtót, ablakot és valamennyi vezetéket lecserélik, korszerűsítik az energiaellátó rendszereket, új padlót kap a terasz és a lépcsősor is meg fog újulni.

II.

A rekonstrukció végéhez közeledve indul meg az odavezető út és a parkoló megújítása is.

“Addig soktonnás munkagépek dolgoznak a területen, értelmetlen lenne előtte rendbe rakni a közlekedőutakat” - mondta Miklós Viktor, aki hozzátette: a munka ideje alatt alternatív útvonalon lehet majd megközelíteni a Horváth-tetőt, erről természetesen idejében tájékoztatják majd a közvéleményt.

A tervek szerint jövő ilyenkor már a teljesen megújult Avasi kilátó köszönti 2023 karácsonyát és szilveszterét. A kilátó helyén egyébként már 1906-ban állt egy torony, amit II. Rákóczi Ferenc tiszteletére emeltek, egy évvel később azonban lebontották. 1934-ben elkészült a második torony is, amit viszont az 1956-os forradalom sodort el. A harmadik, ami a mostani, 1963. augusztus 20-ára készült el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!