Ugrás a tartalomra

A bérek felzárkóztatásáért küzdenek

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 11. péntek 15:25
Ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért fizessék a cégek munkavállalóiknak vidéken, mint a fővárosban – ezt követeli a Jobbik. A párt elnök-frakcióvezetője pénteki, Miskolcon megtartott sajtótájékoztatóján üdvözölte a miskolci városvezetés ez irányú felterjesztését.

Jakab Péter emlékeztetett, a Jobbik „a vidék pártjaként évek óta küzd azért, hogy a kormány tegyen érdemi lépéseket a vidéki és a fővárosi bérszínvonal között meglévő szakadék csökkentése érdekében”. Nem tartják elfogadhatónak, hogy ugyanazért a munkáért egy borsodi munkavállaló 120 ezer forinttal kap kevesebbet, mint egy fővárosi. Az árak tekintetében nincs különbség. Meglátása szerint a kormány is hátrányosan különbözteti meg a vidéken élő embereket, amikor az állami cégek jóval kevesebbet fizetnek ugyanazért a munkáért vidéken, mint a fővárosban.

A vidék leszakadásáért, szegénységéért márpedig nem a dolgozó, hanem a kormány a hibás – fogalmazott a pártelnök, aki üdvözölte, hogy a Miskolcot vezető Velünk a Város frakció a legutóbbi közgyűlésen úgy döntött, nem pusztán szemlélik ezt a küzdelmet, hanem zászlajukra tűzik a bérek felzárkóztatásáért indított harcot. És élve a felterjesztés jogával, a miskolci önkormányzat is kezdeményezi a bérfelzárkóztatást. Első körben ott, ahol az a törvényi szabályozással megoldható: az állami szférában.

– Nem lep meg, hogy a helyi Fidesz nem támogatta a javaslatot, hiszen évek óta az az álláspontjuk, hogy a város versenyképessége annál jobb, minél kevesebbet kell fizetni a dolgozóknak – vélekedett, hozzátéve: bízik abban, hogy a kormányzat ennél bölcsebb lesz. – Mert pontosan tudják, hogy a kormányváltás vidéken fog eldőlni. Ha nemet mondanak a vidékre, akkor a vidék is nemet fog mondani a Fideszre, ennek első lehetséges alkalmaként az október 11-i tiszaújvárosi időközi választást említve.

További hírek

Olvasnivaló