Ugrás a tartalomra

Béres Attila: „Most érzem csak igazán az erőt magamban”

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. január 08. hétfő 12:11
A Miskolci Nemzeti Színház direktora szerint ahhoz, hogy elkerüljék a bizonytalanságot, minél előbb el kell dőlnie az igazgatói poszt kérdésének.
Fotó: Juhász Ákos

A színházigazgató megbízása 2025. január 31-én megszűnik a miskolci teátrum élén, ezért új pályázatot kell kiírni, amit – jogszabály szerint – legkésőbb július 31-éig közzé is kell tenni. A kiírást megszavazta a decemberi közgyűlés is. A rendező-direktor második igazgatói ciklusa ér véget egy év múlva, hiszen 2015 óta vezeti a város legnagyobb művészeti intézményét. Az már tény, hogy újra jelentkezni fog, most Béres Attila azt is megindokolta, miért lényeges, hogy minél hamarabb kiderüljön, milyen irányítás alatt folytatja a működését a Miskolci Nemzeti Színház.

- A színházi évad és a naptári év keresztbeszelik egymást. Most, januárban és februárban tervezzük meg a 2024 augusztusától 2025 júniusáig tartó évadot. Kitaláljuk a koncepciót, meghatározzuk, mely darabokat szeretnénk bemutatni, felkérjük a rendezőket, megalkotjuk a szereposztást. Az igazgatói megbízásom jövő év januárjában jár le. Tehát jelenleg fél évet tudunk csak megtervezni a következő évadból. Egyfelől ezért fontos, hogy minél előbb kiírják a pályázatot.

Az igazgatói pozíció kérdésének mielőbbi tisztázása azért is sürgető, mert a miskolci teátrum az Európai Színházi Unió tagja lett tavaly novemberben. Ez az együttműködés pedig olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyekről több évre előre kell dönteni. Ez pedig hosszú távú tervezést igényel – akár Béres Attila nyeri el megint a döntéshozók bizalmát, akár egy új direktorra vár ez a munka.

- Ha egy új igazgató jönne, abban az esetben is kedvezőbb, emberségesebb feladatátadás-átvételt tesz lehetővé, ha idejében kiírjuk a pályázatot. Lenne lehetősége felkészülni az átállásra, ez ugyanis bonyolult procedúra volna.

Megkérdeztük, tud-e olyan jelentkezőt, aki szeretne pályázni a kiírásra; Béres Attila diplomatikus választ adott.

- Egyelőre nem hallottam ilyenről. Azt viszont tudom, hogy nehéz, de sikeres évek állnak mögöttünk. Ennek ellenére a mostani vezetés – ezt nem csak a saját, de a művészeti tanács nevében is mondhatom – ugyanolyan elszántsággal és a nézők iránti alázattal szeretné folytatni a munkát, ahogy eddig. Hogy van-e bennünk még kreatív energia? Van-e tennivalónk még két ciklus után? Erre hadd válaszoljak egy focis hasonlattal. Amikor végre sikerült az NB1-ből kivinni a csapatot a Bajnokok Ligájába, melyik edző lenne olyan őrült, hogy felálljon a kispadról? Hogy érzem-e magamban az erőt? Most érzem csak igazán – ahogy a szeretetem és elköteleződésem is csak nő a Miskolci Nemzeti Színház irányába.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!