Ugrás a tartalomra

Bértámogatás és a beruházások ösztönzése

MTI
Utoljára módosítva
2020. április 06. hétfő 13:47
Annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a koronavírus elpusztít – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeinek az ismertetésekor.
A logisztikai ágazatokat is segíti a kormány.

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten. Közölte, a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt el kell térni a 2020-as költségvetéstől. Az erről szóló rendelet a nap folyamán megjelenik - közölte.
A kormányfő közölte: Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert arra kérte, hogy az egész program koordinálását, irányítását végezze. Emellett – folytatta – Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter dolga az lesz, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza és bekapcsolja a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminisztertől pedig mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat és garantálja a költségvetési fegyelmet – tette hozzá.

A hétfőn induló szakasz öt programból áll.
Az első a munkahelymegőrzésről szól: rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét, ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája - mondta.
A család- és nyugdíjasvédelem nevű program részeként visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, mégpedig négy részletben - jelentette be. Így 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is - ismertette, úgy fogalmazva, hogy most a munkahelyeket kell menteni, de nem szabad elfelejtkezni a nyugdíjasokról, a szülőkről, nagyszülőkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.
A miniszterelnök közölte továbbá: az egyik programpontban az olyan kiemelt nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ezek közé sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést, valamint a film- és kreatív ipart.
Elmondta azt is, hogy a vállalatok finanszírozása érdekében kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak összesen több mint 2000 milliárd forint értékben.
A munkahelyteremtés érdekében pedig beruházásokat fognak támogatni mintegy 450 milliárd forint értékben - közölte Orbán Viktor.

További hírek

Olvasnivaló