Ugrás a tartalomra

Biztonságos vakáció - tanácsok gyerekeknek és szülőknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 27. hétfő 20:01
Végre beköszöntött a várva várt nyári vakáció. Ez azonban nemcsak gondtalan kikapcsolódást, szórakozást jelenthet, hanem rengeteg kellemetlenséget is. A nyári szünet veszélyeire hívja fel a figyelmet a polgármesteri hivatal hétfői közleményében.

A vakációzó gyerek sokszor nincs tisztában azzal, hogy milyen veszélyek is fenyegetik a játszótéren, otthon vagy akár a strandon. Fontos, hogy ezt az időt is töltse hasznosan, programokkal, szervezetten, felügyelet alatt. 

·       A szülő beszélgessen el gyermekével a biztonságos vakációról.
·       Fel kell a gyerekeket készíteni a veszélyekre, el kell mondani, hogyan tudják a baleseteket, bűncselekményeket megelőzni, mit kell tenniük biztonságuk, vagyontárgyaik megóvása érdekében.
·       Legyenek tisztában a segélyhívó számokkal, tudják őket használni. Általános segélyhívó: 112
·       A szülő tudjon arról, hogy kivel tölti gyermeke az idejét, hová megy, kikkel találkozik, milyen programokon vesz részt.
·       Gondoskodjon arról, hogy gyermekénél legyen olyan irat, amiből megállapítható a személyazonossága és a szülő elérhetősége.
·       Legyenek tisztában azzal, hogy idegeneknek soha ne nyissanak ajtót, lakásba ne engedjenek be senkit. Ne bízzanak meg feltétel nélkül senkiben, ne menjenek idegenekkel sehová, idegen autóba ne szálljanak be!
·       Értékeiket ne hagyják őrizetlenül, azokkal ne hivalkodjanak! A szabadidőben otthon kell hagyni az értékes ékszert,  műszaki cikket, túlzott mennyiségű készpénzt vagy feltűnő értéktárgyat.
·       Fel kell hívni a figyelmüket a kábítószerek és a különböző tudatmódosító anyagok használatának következményeire.
·       Fontos, hogy tisztában legyenek az internet használatának veszélyeivel, személyes biztonsági okokból ne adják ki idegeneknek adataikat, ne osszák meg közösségi oldalakon, hogy mikor mennek nyaralni, mikor nem lesz otthon senki.

A gyermek a vakáció alatt is érezze, hogy fontos, figyelnek rá!

További hírek

Olvasnivaló