Ugrás a tartalomra

A BOKIK-nál fókuszban az energiahatékonyság

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. szeptember 15. csütörtök 16:30
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában szerda délelőtt meghívott előadóval egyebek mellett arra keresték a választ, milyen energetikai intézkedésekkel, észszerűsítésekkel és beruházásokkal csökkenthető a cégek által felhasznált energiamennyiség.
Fotó: Bódogh Dávid

– Ha most meg akarnék spórolni ötven percet, akkor csak annyit mondanék: azért vagyunk itt, hogy kiderüljön, hogyan tudjuk értékesíteni a beruházások után termelt energiahatékonysági kvótákat – nyitotta előadását az Energymarket24 Kft. tanácsadója. Simon István szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben az energiaellátás mindenkinek fájó pont. Leszögezte: valamennyi vonatkozó jogszabálynak az a célja, hogy a magyar gazdaság energiahatékonyabb legyen, és így hazánk teljesíteni tudja az Európai Unió felé vállalt ez irányú kötelezettségeit.

A vállalkozók – akik közül jó néhányan online formában követték nyomon az előadást – arra voltak alapvetően kíváncsiak, hogy az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben (EKR) milyen beruházásokat képesek elvégezni, s milyen kedvezményekkel tudnak abban élni.

Az EKR-jogszabály szerint a villamosenergia-, a földgáz- és az üzemanyag-kereskedők kerültek a kötelezettek körébe. Ez a nagyjából nyolcszázötven cég felel tehát azért, hogy az EU-s kötelezettségeket Magyarország teljesítse.

Mint azt a szakember kifejtette: mindenki priorizál, és a leghamarabb megtérülő beruházásokhoz fog hozzá elsőként. Ha viszont kéznél van egy audit alapján felvázolt forgatókönyv még a konkrét ajánlatkérést és a kivitelezést megelőzően, akkor csakhamar kiderülhet, hogy „évről évre újra tudjuk forgatni a különféle EKR-kedvezményeket, és magunk előtt tudjuk görgetni azt a pénzt, amivel újabb és újabb beruházásokat nyílik lehetőségünk végrehajtani” – ezáltal a vállalkozás tovább tud faragni energiafogyasztásából.

– Rengeteg cég nem tud arról, hogy 2017 óta társasági adókedvezmény jár az energetikai beruházásokhoz. Ennek oka lehet az is, hogy keveset hallani róla a médiában – hangzott el. Simon István elárulta: kollégáival igencsak nehezen bírják azt az érdeklődésdömpinget, amit az elmúlt időszakban a piacon tapasztalnak.

Az Energymarket24 Kft.-nél tizenkét éve foglalkoznak a témával. A cég közel hetven mérnökével nyújt az energiabeszerzéssel és az almérőtelepítéssel kapcsolatos kérdésekben, továbbá az egyes jogszabályi kötelezettségek közötti eligazodásban segítséget a hazai vállalkozásoknak. Négyszázötven szakreferens ügyféllel rendelkeznek, mely cégek a magyar energiafogyasztás jókora részét adják.

Az EKR eredeti célját – taglalta Simon István –, miszerint minél inkább indukálja a hazai energiahatékonysági beruházásokat, a villamosenergia és a földgáz jelenlegi árai még inkább kihangsúlyozzák. 

– Nem gondolnak erre a cégek, a napi forgatagban nem tudnak időt szakítani rá. Márpedig ha a négyévente esedékes felülvizsgálatot nem megfelelő energetikai auditor végzi, akkor nagyon sok olyan beruházási forma kimaradhat a számításaikból, amik akár százmillió forintokat is jelenthetnének számukra – vélekedett. Végezetül azt javasolta a cégvezetőknek, hogy – akár saját forrásból, akár tanácsadókkal és szakemberekkel, de – mindenképp fedezzék fel az energetikai beruházásokat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!