Ugrás a tartalomra

Borjút téptek szét a kóbor ebek (felkavaró képek!)

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 05. csütörtök 16:06
Hárommillió forint kárt okozott eddig a tenyésztőnek a vérengző falka.

A héten az önkormányzat és a Miskolci Állategészségügyi Telep munkatársai közös akcióba kezdtek: három nap alatt végigjárták azokat a frekventált környékeket, ahol a legnagyobb problémát jelentik a kóbor kutyák a tapasztalatok szerint. A gazdátlan állatok begyűjtése időszerű, indokolt feladat. Ezt bizonyítja az a mészárlás is, amit a falkába verődött, kószáló ebek nemrégiben egy helyi gazda jószágai közt végeztek.

Fotó: magánarchívum

- Nem ez volt az első kutyatámadás és nem is az utolsó – véli Simon Zoltán, aki a Közdomb utcától nem messze eső telkén harminc éve tenyészt marhákat. A legutóbbi eset alig pár napja történt: egy néhány hetes borjút tépett szét a falka, ami nagyjából egy éve tizedeli a csordát.
- Három nagytestű kóbor kutya garázdálkodik a környéken – mondja Simon Zoltán. - Folyamatosan ölik csonkítják az állataimat, vagy úgy szétzavarják, hogy éjszaka keresni kell őket.
A tenyésztő csordájára három őrkutya vigyáz, a legutóbbi támadásnál egyikük meg is sérült.

Emberre is veszélyesek

A támadásokról több fotó is készült, ezeket a család elküldte a hatóságoknak. Magukat tehetetlennek, állataikat pedig védtelennek érzik a történtek miatt. Félnek attól is, hogy előbb-utóbb emberre támadnak a vérengző kutyák, ahogy Simon Zoltánt is megharapták már. 

- Az egyik a kezembe mart. Szerencsére esett az eső és egy régi vágású vászonköpeny volt rajtam, ami felfogta a harapást: csak jókora véraláfutások maradtak a helyén.

Szükségszerű válaszlépés

A kóbor kutyák miatt egyre több helyről érkezik bejelentés az önkormányzathoz, ezért szervezte meg a város jegyzője a rendészekkel és az állategészségügyi telep munkatársaival közösen a gazdátlan állatok begyűjtését.

- Folyamatos ellenőrzésekre kerül sor a továbbiakban is – mondta az akció kapcsán a Miskolc Tv-nek dr. Ignácz Dávid jegyző. - Ezen a héten először a Tetemváron, majd Diósgyőrben, végül pedig a Vargahegyen történt átfogó ellenőrzés, amelynek során az ebtartás feltételeit ellenőrizték a kollégák.

Aki a kötelezettségeinek nem tett eleget, akár 30 ezer forintos pénzbüntetésre is számíthat. A mostanihoz hasonló mértékű akció még nem volt a közterületi állatok begyűjtésére Miskolcon, a következő évtől pedig szeretnék rendszeressé tenni, és néhány havonta megismételni az ellenőrzést a városban. 

Simon Zoltán és neje is bízik a gyors hatósági intézkedésben. Most még nyugalom van, békésen pihennek az állataik a legelőn, mert a támadás után mindig eltűnik a falka. A kóbor ebek azonban rendre visszatérnek, mikor megéheznek: eddig négy marhát téptek szét, négy állat pedig nyomtalanul eltűnt. Egy év alatt hárommillió forint kárt okoztak így a tenyésztőnek a kóbor ebek.

További hírek

Olvasnivaló