Ugrás a tartalomra

Borvacsora, mámor, Il Baffo

minap.hu - BI
Utoljára módosítva
2023. május 10. szerda 15:12
Talán nem véletlenül jutott eszembe Ridley Scott „Bor, mámor, Provence” című híres filmje, Miskolc egyik új gasztronómiai ékkövének, a tavaly ősszel megnyitott Il Baffonak a legutóbbi borvacsoráján, ahol maga Bock József villányi főborász kínálta nemes nedűit, miközben Bíró Lajos, a séfek fenegyereke hozatta elénk a jobbnál jobb fogásokat.
Fotók: Il Baffo

A minőségi borok és kreatív étkek könnyedén kiváltották a vendégsereg elismerését és a mámoros állapotra sem kellett sokáig várnunk. Erről nem csupán a különleges falatok mellé felszolgált hatféle Bock bor és pezsgő specialitás gondoskodott, de a jó hangulat is, amely gyorsan kialakult és magával ragadott minket. Bevallom, a finom ételekre és jó borokra számítottunk is egy olyan borvacsorán, ahol az ismert borász, Bock József személyesen konferálja fel a kóstoltatni kínált borait, és ahol ezen az estén az a Bíró Lajos vállalta el a séf szerepét, akinek a budapesti étkezdéiben kínált óriás rántotthúsai országos hírnevet hoztak. Amit azonban nem vártunk előre a helytől, amely egy irodaház földszintjén működik, az az volt, hogy egy ilyen környezetben kialakított étterem is lehet hangulatos, magával ragadó és vendégmarasztaló. 

Az Il Baffo étterem egy modern irodaház épületegyüttesében található, amiről az embernek könnyen a régi üzemi menzák ugranak be. Amíg meg nem látja ezt az éttermet belülről, amely mindennek mondható, csak üzemi étkezdének nem. Az Il Baffo ugyanis egy trendi, újhullámos megoldást kínál a nappali vendéglátást keresők számára, legyen szó egy gyors reggeliről, egy kényelmes ebédről két megbeszélés között, vagy a hosszú délutáni órákat átvészelni segítő uzsonnáról. Mindezt látványos, ugyanakkor diszkrét és letisztult „olaszos” környezetben. 
Az üzleti koncepció természetesen épít a környéken található számos irodaházra és cégre, amelyek dolgozói elsődleges célközönséget jelentenek, de számítanak a város más lakóira is, akik igénylik a minőségi étkezést, akár napi szinten, akár kötetlenebb üzleti megbeszélésekhez, privát vagy céges ünneplésekhez. 

Bock József, Bajusz Gergely, Bíró Lajos

A borvacsorán alkalmunk volt beszélgetni az Il Baffo mögött álló Avalon Park gasztronómiai igazgatójával, a projekt gazdájával Bajusz Gergellyel, akinek több mint szívügye az étterem, szinte már egy életérzés. Megtudtuk tőle, hogy valami formabontót, újdonságot akartak Miskolc életébe hozni. Mivel a környékre döntően a nappali élet a jellemző, rengeteg cég, kicsik és nagyok vannak errefelé, ezért sok gondolkodással, ötleteléssel és csapatmunkával jutottak el oda a tervezéskor, hogy egy ehhez igazodó éttermet szeretnének kialakítani az irodaházban. Olyat, amely nyitott az épületegyüttesben dolgozók és azok számára is, akik nem itt dolgoznak. Járták az országot-világot ötleteket keresve, hogy milyen legyen az étterem belső kialakítása, megnézték, hogy mi az, ami működik máshol és ami működhet itt is. 
Ki lehet találni egy brandet tíz perc alatt is, de a jó dolgokhoz idő kell. Nem elég az, hogy van egy szép étterem, ha nincs mögötte sztori, nem ér semmit. Van egy mondás, „Többet, jobbat, mást, mint más!”- – árulta el az igazgató a cég filozófiáját, amelynek az is része, hogy folyamatosan keresik az új lehetőségeket, nyitnak új utakat. 
Ezért jött a borvacsora és más események szervezésének ötlete, hogy a nappali működésüket kiterjesszék, és belekóstoljanak az esti, éjszakai életbe is, mert úgy érzékelték, hogy erre van igény. 

Hogy ez mennyire így van, igazolta az a több mint hetven lelkes miskolci és környékbeli vendég a borvacsorán, akik láthatóan szívesen fogadták a kezdeményezést, hogy az Il Baffoba eljöhettek egy esti mulatságra kicsit lazítani a heti taposómalom után. Bajusz Gergely beavatott, hogy a sikeren felbuzdulva további esti rendezvényeket is szerveznek, a nyári nyitvatartásukat is meghosszabbítják estig a hétköznapokon. A szombat estékre is vannak tervek, de ezek még meglepetések. Követni kell az étterem híreit és hamarosan kiderül, mik lesznek ezek. A cél mindenesetre az, hogy a tavaly augusztusban megnyílt Il Baffo ismertsége és elismertsége egyre növekedjen Miskolcon, sőt az országban. 

Erre minden remény meg van, tekintettel a minőségi étel- és ital kínálatra, a fiatalos, modern dizájnra, és nem utolsó sorban a meghívott vendég séfekre, borászokra vagy később egyéb ismert emberekre, akik emelik egy-egy rendezvény fényét. Ahogy ez a mostani borvacsorán is történt, ahol Bíró Lajos a budapesti Buja Disznó(k) étkezde séfje kápráztatott el minket változatos kreációival, a rántott pacaltól, a japán bolognain át a bélszín „madárkáig”. Amiket jóféle Bock borválogatással úsztattunk le. 

Bíró Lajos egy igazi jelenség, két fogás között elmondta, hogy mindig a borok igazodnak a menühöz, amit ő talált ki erre az estére. Fő szempont volt, hogy a kínálat érdekes legyen, nem mindennap elérhető fogásokból álljon, és ne csak arról szóljon, hogy drága alapanyagokat használnak fel. Esetleg legyen benne valami poén, mint a bélszínhez felszolgált sült csirkeláb, amitől a „Madárka” nevet kapta ez a fogás. Törekedett a biztonságra is technológiailag, ezért olyan tételeket választott, amiket már sokszor elkészített és beváltak. Meglepett vele, de nem titkolta, hogy a japán bolognainak nem sok köze van Japánhoz, valójában nem távolkeleti recept, hanem teljesen saját alkotás. Az étkezdéjében majdnem minden szombaton szerepel az étlapon. Addig kísérletezett a különböző, köztük keleties ízekkel és fűszerekkel, amíg ki nem alakult az az összeállítás, amelyet a vendégek a leginkább kedvelnek. 

„Én egy dolgot veszek figyelembe, az ételeim jók legyenek és érdekesek. Minőségi alapanyagokból. Marhahúsból is csak az amerikai marhát használom. Mindennek legyen olyan íze, amilyet szeretnék. Ez a fő szempont” – mondta az est sztárséfje. 

Az Il Baffo borvacsoráján volt minden, amire a jó hangulathoz szükség van, jó borok, finom ételek, kedves felszolgálás, sőt még zene is élő zenészekkel, akik gondoskodtak arról, hogy a bevitt kalóriákat kicsit ledolgozhassuk. A magunk részéről várjuk a folytatást, annál is inkább, mert a sikernek híre ment, ahogy megtudtuk, máris lenne jelentkező a következő bulis estéhez. Azt csiripelik a madarak, hogy egy menő debreceni étterem séfje és egy szekszárdi borász is érdeklődött, hogy az Il Baffo egyik következő eseményén főzhessen és kóstoltathassa borát. Ha egy üzlet beindul…

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!