Ugrás a tartalomra

Brutális számok a döntéshozók előtt: Miskolc valóban végveszélyben

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 13. csütörtök 09:15
Miskolcnak csak a kötelező feladatok biztosításához szükséges energiaellátása 17,5 milliárd forintba kerül 2023-ban a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint - hangzott el a Városvédelmi Egyeztető Tanács szerdai ülésén. A város vezetése a kormányzatnak ma megküldött levelében részletesen ismerteti az eddigi városvédelmi intézkedéseket és az alapfeladatok ellátásához szükséges forrásigényeket.

Költségvetési szempontból már a 2022-es évet is veszélyeztetik az elképesztő magasságokba emelkedett energiaárak, 2023 azonban a most megismert számok alapján szinte reménytelennek tűnik - hangzott el a testületi egyeztetésen a Polgármesteri Kabinet Sajtó, Kommunikációs és Városmarketing Osztályának szerda esti közleménye szerint.

"Ha csak a kötelező feladatokat ellátó szervezetek rezsiköltségeit vesszük figyelembe, akkor a következő számokkal kell szembesülnie az önkormányzatnak: amíg ezen feladatok ellátásához 2021-ben 2,5 milliárd forintra volt szükség, az 2022-ben 6,5 milliárd forint 2023-ban pedig több mint 17,5 milliárd forintot tesz ki."

Összehasonlításul: Miskolc város teljes költségvetése mintegy 40 milliárd forint!

A nem kötelező feladatok esetében a kifizetendő számlák volumene: 2021-ben 300 millió, 2022-ben 930 millió, 2023-ban 2,4 milliárd forint.

A múlt héten bejelentett megszorító intézkedések – az intézményvezetőkkel egyeztetve - már ezen számok ismeretében születtek meg. Miskolc város vezetése ezekről a városvédelmi intézkedésekről, az energiaköltségek brutális növekedéséről, a forráshiányról írásban részletesen beszámolt Balla György miniszteri biztosnak – akit az elszabaduló rezsiárak miatt, az önkormányzatokkal történő egyeztetések lebonyolításával bíztak meg -, valamint az ügyben érintett minisztériumoknak.

Erre a beszámolóra azért van szükség, mert a Megyei Jogú Városok Szövetségének legutóbbi ülésén Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter azt mondta, a kormány és az önkormányzatok elsődleges feladata az alapellátások – mint például az óvodai, bölcsődei ellátás, a közlekedés, az idősellátás, a közétkeztetés – biztosítása. Ezen prioritások hatékony működtetéséhez takarékossági tervet kell készíteniük az önkormányzatoknak. A miniszter ígérete szerint forráshiány esetén ezen terv jelenthet tárgyalási alapot a kormány és a helyhatóságok között.

A Városvédelmi Egyeztető Testület, amit Veres Pál, Miskolc polgármesterének kezdeményezésére hoztak létre, minden szerdán ülésezik, és ha kell, döntéseket hoz, hogy biztosítsa a város működését a brutálisan megemelkedett energiaárak ellenére is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!