Ugrás a tartalomra

Budapest 2027-ben újra vizes vb-t rendez

nso.hu
Utoljára módosítva
2019. július 21. vasárnap 12:57
Budapest 2017 után 2027-ben ismét házigazdája lesz a világ egyik legfontosabb sporteseményének, a vizes világbajnokságnak – jelentette a jelenleg is zajló vb helyszínéről, a dél-koreai Kvangdzsuból a Nemzeti Sport. A döntésről később a nemzetközi (FINA) és a magyar szövetség (MÚSZ) is beszámolt.

A végső szavazást megelőző döntő prezentációt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs, a pályázat vezetője, Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár és Szántó Dávid, a Magyar Úszószövetség nemzetközi vezetője tartotta angol nyelven.

A pályázati bizottság társelnökeként jelen volt Wladár Sándor olimpiai bajnok, a MÚSZ elnöke, továbbá a bizottság tagjaként vett részt az eseményen Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Kemény Dénes, szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok vízilabda edző és a munkában részt vett Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is – áll a Magyar Úszószövetség és a Fürjes Balázs vezette magyar pályázati csapat hivatalos, a Nemzeti Sporthoz eljuttatott közleményében.

Gyurta Dániel a prezentáción. Fotók: Nemzeti Sport/Derencsényi István

A döntés kapcsán Julio C. Maglione, a FINA elnöke emlékeztetett rá, a magyar főváros a valaha volt legjobb világbajnokságot rendezte két évvel ezelőtt, és semmi kétsége afelől, hogy a bizalmat ismét meghálálja.

Fürjes Balázs, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a FINA döntése a bizalomról szól. A világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi sport szervezete megbízik a magyarokban, megbízik Budapestben, sokra tartja Magyarországot. A siker elsősorban a magyar bajnokok, a magyar sport és Budapest sikere. A pályázat során olyan országokkal versenyeztünk, mint Kína, Egyesült Államok, Ausztrália, Szerbia vagy Ukrajna – derül ki a közleményből. 

„A vizes vb-re tízezrek érkeznek külföldről, tömegével jönnek a tehetős, sokat költő vendégek. Emellett a nagyvilágban százmilliók látják Budapest legszebb arcát a televízióban, újságokban, online felületeken, ami felbecsülhetetlen reklámértékkel bír. Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb lesz. Újra együtt szurkolhatunk a magyar győzelmekért, ami összekovácsolja a nemzetet, erősíti a magyarok önbecsülését és az összetartozást” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Fürjes Balázs, Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Gyurta Dániel

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes megtisztelőnek nevezte, hogy Budapest a sikeres 2017-es vb után tíz évvel újra otthont adhat a világ egyik legrangosabb sporteseményének. Emlékeztetett rá, hogy a budapestiek azóta is rengetegen keresik fel az előző vb alkalmával megszépített Margitszigetet, sportolók, családok, gyerekek százai és ezrei használják nap mint nap a felújított Császár-Komjádi uszodát, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, a világ egyik legjobb versenyuszodájának bizonyult Duna Arénát.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint a magyar úszósportnak komoly lökést ad az újabb rendezés: „Versenyzőink a világ mindent tájáról érmekkel térnek haza, de a saját közönség, rokonok, barátok buzdítása hatalmas plusz motivációt jelent. Rengeteg fiatal ugrik medencébe akár már holnap annak a reményében, hogy ezt egy vizes vb-n sportolóként is átélje” – zárul a közlemény.

A 2025-ös vb-nek is egy „újrázó”, az oroszországi Kazany adhat otthont.

További hírek

Olvasnivaló

Programok