Ugrás a tartalomra

Büszkeséggel és csodálattal beszélnek a miskolciak a fényárban úszó Kilátóról

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 01. kedd 19:16
Sokan csodálják meg nap mint nap Miskolc egyik jelképét, a karácsonyi fénybe borult Avasi kilátót. A döntő többség azonnal szívébe zárta hazánk legmagasabb karácsonyfáját, mindenki látni akarja élőben is, nem csak fotókon – az ünnepi hangulatban is figyeljünk oda azonban a járványügyi előírásokra!
Az ünnepi fényfüzérekkel kivilágított, karácsonyfát formázó Avasi kilátó Miskolcon advent első vasárnapján, november 29-én. | MTI fotó: Vajda János

Döntően büszkeséget és csodálatot váltott ki a miskolciak körében az ezernél is több színes LED-izzóval, színezőlámpákkal zöldre festett Kilátó. Néhány Facebook-kommentet kiragadtunk a sok százból, amik péntek óta megjelentek a cikkek alatt (pénteken kapcsolták fel az ünnepi fényeket Miskolcon – a szerző):

Miskolc jelképe! Gyönyörű

Ez egy nagyon jó ötlet volt, köszönjük! Külön örömünk, hogy a lakásunk ablakából is lehet látni. (...és ott van még az adventi villamos is)

Csodálatos ötlet! Végre Miskolc jelképe, méltó szimbóluma lesz pár hétig, egy olyan fontos ünnepünknek, amely az egymás segítését, és az egymás iránti szeretetet jelképezi! Sajnos, ebben a tragikus nehéz időben, nagy szükségünk van az összefogásra, hogy túlélők lehessünk!

Gyönyörű élőben... és igen, költséges lehet, de azért valami legyen már ebben a lelki válságban. Lássuk már a szépet, és benne a szeretetet, hiszen karácsonyi ajándéknak szánták.

Szép lett, és bárki bármit mond, akkor is a miénk, a miskolciaké.

Igazán szép, legalább egy kis vidámság ebben a szomorú vírushelyzetben.

Valóban, ezt szerették volna elérni: örömet, szépséget csempészni a miskolciak hétköznapjaiba, advent időszakában, hogy legalább néhány pillanatra, percre ki tudjuk zárni a járvány miatti szorongást, aggodalmat. Az attrakció üzenetét a város vezetése is úgy fogalmazta meg, hogy „különleges helyzetekben különleges megoldásokra van szükség ahhoz, hogy mindennapi életünkből ne tűnjenek el nyomtalanul legalább azok az apró, hétköznapi örömök, amelyek nélkül már-már elviselhetetlenné válnak a nehéz időszakok.”

Ünnepi fényben úszik Miskolc. | Mocsári László képgalériája

Érkeztek persze negatív kommentek is, bár azt sokan maguk is elismerték, hogy ízlésbeli dolgokban nem feltétlenül kell mindenkinek egyetértenie. Egyik olvasónk – aki egyébként pozitívan írt a kilátó fényeiről – békülékeny hangnemben fel is vetette: jövőre lehetne szavazást tartani arról, hogy milyen díszítést kapjon az ikonikus épület. Az országos sajtóban ugyanakkor elismerően írtak a „karácsonyfánkról”: a legolvasottabb lapok – köztük a Blikk vagy a Nők Lapja Café – fotókkal gazdagon illusztrálva adtak hírt a miskolci csodáról.

Tapasztalataink szerint az ünnepi fények felkapcsolásakor és hétvégén is nagy volt az érdeklődés, sokan nézték meg személyesen az ünnepi fényeket. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a legbensőségesebb ünnepeinket, így az adventet, a karácsonyt idén sajnos máshogy vagyunk kénytelen ünnepelni, mint korábban, a koronavírus-világjárvány miatt:

a szakemberek továbbra is azt kérik, hogy mindenki tartsa be az ajánlott másfél-kétméteres védőtávolságot, mosson gyakran kezet és viseljen a közterületeken is maszkot. A védőmaszk elsődlegesen a többi embert védi attól, hogy ha viselője esetleg már megfertőződött, másnak ne adhassa tovább a kórt, azonban ha mindenki valóban viseli a védőeszközt, akkor az viselőjére nézve is hatékony lehet a megfertőződés megakadályozásában. A korlátozások betartására éppen azért van szükség, hogy minél hamarabb, és a lehetőségekhez mérten minél kevesebb veszteséggel túllehessünk a legnehezebb heteken, és a legszigorúbb intézkedéseken. Az előírásokat messzemenőkig szem előtt tartva látogassunk el tehát a Kilátóhoz is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!